Till innehåll på sidan

Internationella åtgärder mot könsstympning

Skriftlig fråga 2006/07:691 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:691 Internationella åtgärder mot könsstympning

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tisdagen den 6 februari ägde den femte internationella dagen mot kvinnlig könsstympning rum. Internationell statistik beräknar att fler än 130 miljoner kvinnor i världen har genomgått könsstympning. Könsstympning är en barbarisk tusenårig tradition som förvägrar kvinnor rätten till sin egen kropp, sexualitet och njutning. På olika håll i världens utförs könsstympning på kvinnor och med varierande karaktär ofta utan bedövning av medicinskt outbildade personer.

I Sverige är könsstympning förbjudet sedan 1982. Sedan åtta år tillbaka är det likaså brottsligt att åka utomlands och göra det. Genom biståndssatsningar och utrikespolitisk dialog har Sverige höga ambitioner att utrota denna vidriga sed.

Vilka åtgärder ämnar utrikesministern vidta i mellanstatlig dialog med berörda länder för att beivra, motverka och fördöma kvinnlig könsstympning samt internationellt inom världssamfundet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:691 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:691 Internationella åtgärder mot könsstympning

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar ta i mellanstatlig dialog med berörda länder för att beivra, motverka och fördöma kvinnlig könsstympning samt internationellt inom världssamfundet.

Jag håller självfallet med Birgitta Ohlsson om att könsstympning är en fullständigt oacceptabel traditionell sedvänja som ska fördömas och motverkas. Könsstympning orsakar ett livslångt lidande för de kvinnor och flickor som utsätts för detta övergrepp.

Könsstympning är en skadlig traditionell sedvänja som allvarligt hindrar kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. FN:s kvinnokonvention och FN:s barnkonvention stadgar att stater är skyldiga att vidta åtgärder för att avskaffa traditionella sedvänjor som grundar sig på föreställningen om ena könets underlägsenhet eller som är skadliga för barns hälsa.

För att motverka könsstympning måste det i första hand givetvis finnas nationell lagstiftning som förbjuder könsstympning och de som bryter mot lagen måste straffas. Men vi vet också att även i länder där könsstympning är förbjudet lever traditionen vidare, bland annat på grund av rädsla för stigmatisering. Det måste därför finnas ett system för att ge offren för övergreppen stöd, till exempel i form av hälso- och sjukvård och en diskussion om könsroller och mänskliga rättigheter. 

Kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter är en högt prioriterad fråga som regeringen driver inom ramen för såväl vår bilaterala dialog med andra länder som inom FN och andra internationella forum. Regeringen kommer därför att verka för att könsstympning fortsatt uppmärksammas inom FN, inklusive i FN:s fonder och program, och andra internationella organisationer.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.