Individuellt kompetenssparande

Skriftlig fråga 2006/07:706 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-22
Anmäld
2007-02-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-03-06
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 februari

Fråga

2006/07:706 Individuellt kompetenssparande

av Tina Acketoft (fp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Kompetensutveckling och det livslånga lärandet är en fråga som har strategisk betydelse för varje individ och för hela samhället. Frågan om ett så kallat kompetenssparkonto har diskuterats och utretts länge för att slutligen, mot riksdagens vilja, hamna i den socialdemokratiska regeringens malpåse 2003.

Utbildning är och blir än mer en färskvara. Arbetslivet förändras ständigt och snabbt. De flesta av oss kommer att ha flera olika anställningsformer och arbetsgivare under arbetslivet. Gamla yrken är på tillbakagång eller omvandlas och nya yrken tillkommer. Länder som vill hävda sig i den internationella konkurrensen måste anpassa sina utbildningssystem till denna utveckling. Det livslånga lärandet är ett viktigt steg för att utveckla både sig själv som individ och samhället i stort. För att passa oss alla som individer och över tid behöver vi olika former av flexibla system som möjliggör vidare studier. 

Tanken bakom det tidigare formulerade kompetenssparandet var ett individuellt och frivilligt system där den enskilda individen ges möjlighet att med vissa begränsningar göra skattemässigt avdragsgilla insättningar på kompetenssparkonto. En stimulans för arbetsgivare att göra inbetalningar på en anställds kompetenssparkonto skulle då motsvarande införas.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till ministern:

Avser ministern att vidta åtgärder för att ett system med individuellt kompetenssparande ska kunna införas, i enlighet med riksdagens tidigare intentioner?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:706 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:706 Individuellt kompetenssparande

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Tina Acketoft har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att ett system med individuellt kompetenssparande ska kunna införas, i enlighet med riksdagens tidigare intentioner.

I budgetpropositionen för 2000 aviserade den dåvarande regeringen en satsning på reducerad skatt för kompetensutveckling i arbetslivet (prop. 1999/2000:1 ) Frågan om hur ett individuellt kompetenssparande skulle utformas blev därefter föremål för ett omfattande utredningsarbete och många försök till lösningar. En lagrådsremiss som presenterades kritiserades av Lagrådet, som konstaterade att det föreslagna systemet var ofullständigt i en rad avseenden. Den dåvarande regeringen valde då att presentera ett modifierat förslag till riksdagen i form av en riktlinjeproposition Ett system för individuellt kompetensutveckling (prop. 2001/02:17). Riksdagen fattade den 11 april 2002 beslut i enlighet med förslagen i propositionen.

Riktlinjepropositionen innehöll ett betydande antal öppna frågor när det gällde systemets organisation, kompetenspremiens utformning och frågan om arbetsgivarens medverkan. De fortsatta analyserna av riktlinjepropositionen klargjorde att ett genomförande skulle innebära  ett alltför komplext, svåradministrerat och kostsamt regelverk (se prop. 2004/05, UO14, bil. 1 för en beskrivning av dessa frågor). De medel som avsatts för ändamålet föreslogs användas till andra ändamål (prop. 2004/05:1). Riksdagen fattade den 24 november 2004 beslut i enlighet med förslagen i propositionen.

Jag delar helt Tina Acketofts uppfattning att kompetensutveckling är av strategisk betydelse för både den enskilda individen och samhället. Goda förutsättningar måste finnas för utveckling både på arbetsplatsen och genom ett bra utbildningssystem. Inriktningen måste vara ett livslångt lärande. När det gäller frågan om individuellt kompetenssparande är en framkomlig väg för att stimulera till ett sådant livslångt lärande ställer jag mig utifrån ovanstående redogörelse mer tveksam och jag avser för närvarande inte att vidta några åtgärder för att införa ett sådant system.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.