Globala miljöfrågor och lokalt ansvar

Skriftlig fråga 2006/07:759 av Larsson, Jan-Olof (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-01
Anmäld
2007-03-01
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga

2006/07:759 Globala miljöfrågor och lokalt ansvar

av Jan-Olof Larsson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Klimatet och växthuseffekten diskuteras flitigt i vårt land i dag liksom hur vi politiskt ska agera för att komma till rätta med de miljöproblem som vi står inför. Vi kan konstatera att de stora industriländerna svarar för en mycket stor andel av de utsläpp av växthusgaser som sker på jorden. Det gör förstås att vår egen del i sammanhanget inte är obetydlig. Sverige måste i allra högsta grad vara delaktigt i frågan om växthuseffekten och miljöproblemen.

Men det finns också en mycket lokal sida av denna stora globala fråga. Det gäller vad var och en av oss, som medborgare i Sverige, kan göra för att förbättra miljön. I politiska och i andra diskussioner ger människor uttryck för sin vanmakt när det gäller möjligheten att själva kunna påverka. Så länge som vi inte har engagemanget från medborgarna kommer vi inte att kunna lösa klimatfrågan.

Medierna är de som tipsar om vad som kan göras av var och en, alltifrån att släcka ljuset när man lämnar ett rum till att inte köpa sådant som transporteras mycket långa sträckor.

Eftersom denna fråga är så angelägen anser jag att medborgarna bör få samhällsinformation om vad man som enskild medborgare kan göra för att minska växthuseffekten.

Min fråga till miljöministern är om han har för avsikt att involvera de enskilda medborgarna i den globala miljöfrågan.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:759 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:759 Globala miljöfrågor och lokalt ansvar

Miljöminister Andreas Carlgren

Jan-Olof Larsson har frågat mig om jag har för avsikt att involvera de enskilda medborgarna i den globala miljöfrågan.

Regeringen fäster stor vikt vid att förankra miljöpolitiken på alla nivåer i samhället och på vad som behöver göras för att klara uppställda mål. En viktig komponent i arbetet med att komma till rätta med miljöproblem är att sprida information om problemet och vad man kan göra för att minska detta.

Som ett led i att förstärka och förankra klimatpolitiken har regeringen vidtagit ett antal initiativ.

Det första initiativet var att inrätta ett vetenskapligt råd för klimatfrågor som ska bidra med vetenskapliga bedömningar inför kontrollstation 2008. Rådet beslutades den 8 december förra året.

Det andra initiativet är att tillsätta en parlamentariskt sammansatt klimatberedning till vilken samtliga riksdagspartier inbjuds. Syftet med beredningen är att få till stånd en bred politisk uppslutning för Sveriges kommande klimatpolitiska insatser. Kommittédirektivet kommer att beslutas inom kort.

Det tredje initiativet är att regeringen inrättar en kommission för hållbar utveckling. Den höjda klimatpolitiska ambitionen kräver fördjupad och utvecklad samverkan mellan näringsliv, politik och forskning. Kommissionens arbete kommer att vara avgörande för omställningen i det svenska samhället. Stats- och miljöministern har inbjudit till ett klimatseminarium den 7 mars och vid det tillfället kommer kommissionen att presenteras.

Dessa initiativ utgår från en vetenskaplig grund och målet är en bred förankring i samhället, lokalt, nationellt och internationellt.

Utöver detta har Naturvårdsverket regeringens uppdrag att informera om klimatfrågan. Under 2006 satsade Naturvårdsverket ungefär 14 miljoner kronor på klimatinformation. Målet har varit att visa på nödvändigheten att förändra produktions- och konsumtionsmönster för att nå klimatmålet, samt att stärka spridningen av klimatrelaterade forskningsinsatser till beslutsfattare, allmänhet och andra samhällsaktörer. En viktig insats var en landsomfattande turné om klimatfrågan för högstadieelever. Motsvarande resurser för Naturvårdsverkets klimatinformation finns även för 2007. Naturvårdsverkets årliga undersökning av allmänhetens kunskaper och attityder om klimatproblemet visar att viljan att vidta åtgärder för minskade utsläpp ökar. Detta är en av flera aspekter Naturvårdsverket väger in i sitt kommande program för klimatinformation.

Det lokala och regionala arbetet med Agenda 21 och hållbar utveckling bedrivs på flera olika sätt. I många kommuner har det lokala Agenda 21-arbetet under de senaste åren integrerats i allt högre utsträckning i annat lokalt miljöarbete, exempelvis i arbetet med klimat och miljömål. Länsstyrelserna har i regleringsbrevet för 2007 i uppdrag att stärka det sektorsövergripande arbetet och samordningen av de olika sakområdena för att uppnå effektiva lösningar och bidra till en hållbar utveckling i länen.

Klimatinvesteringsprogrammen pågår till och med 2008. Regeringen avser att återkomma med förslag till en så kallad klimatmiljard för finansiering av klimatrelaterade insatser. Satsningen syftar till att skapa tillväxt, nya jobb och miljönytta i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.