Byggkonjunkturen

Skriftlig fråga 2006/07:768 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-01
Anmäld
2007-03-01
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga

2006/07:768 Byggkonjunkturen

av Birgitta Eriksson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Konjunkturbarometern från KI för företag och hushåll i februari visar på en stark, pågående byggkonjunktur. Samtidigt innebär regeringens budgetförslag ett systemskifte i bostadspolitiken som också kommer att leda till en inbromsning i byggkonjunkturen.

Detta är kombinerat med en blå skatteväxling som innebär att fastighetsskatten sänks, och sänks mest för villor i rika områden, samtidigt som bostadsområden med behov av investeringar och reparationer inte längre kan få det.

Från årsskiftet upphörde möjligheten att söka investeringsbidrag för byggande av hyresbostäder. Inga nya räntebidrag beviljas heller för nybyggnads- och ombyggnadsprojekt som påbörjas efter årsskiftet. Från och med den 1 januari 2007 påbörjas också en utfasning av räntebidragen under fem år med sikte på att inga räntebidrag kommer att betalas ut efter utgången av 2011.

Byggföretag som NCC, Skanska och HSB talar om ett totalt byggstopp på hyresrätter med den borgerliga regeringens åtgärder. Byggkonjunkturen kommer med fattade beslut att vika och den kompetens som finns hos byggföretag och anställda kommer att bli svår att vidmakthålla.

Med vilka åtgärder avser statsrådet att försöka upprätthålla byggkonjunkturen och bibehålla kompetensen hos byggföretag och arbetskraft?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:768 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:768 Byggkonjunkturen

Finansminister Anders Borg

Birgitta Eriksson har frågat mig med vilka åtgärder jag avser att försöka upprätthålla byggkonjunkturen och bibehålla kompetensen hos byggföretag och arbetskraft.

Den svenska ekonomin växer i snabb takt. Efterfrågan på arbetskraft ökade kraftigt under fjolåret och väntas bestå även kommande år. Den goda efterfrågan på arbetskraft har medfört att tillgången på arbetssökande börjat minska.

Byggkonjunkturen har utvecklats särskilt starkt de senaste åren, vilket i hög grad är en följd av en markant ökning i byggandet av bostäder. Enligt SCB påbörjades det 44 000 nybyggnationer 2006, det högsta antalet påbörjade bostäder sedan 1992 (även exklusive de ca 7 000 byggstarter som bedöms ha blivit tidigarelagda till följd av avskaffandet av bostadssubventionerna). Enligt Ams rapport Var finns jobben år 2007? (Ura 2007:1) var rekryterings­problemen vid ingången av året störst inom just byggnads- och anläggningsyrken. Hälften av byggföretagen rapporterade brist på arbetskraft och vart fjärde företag uppgav att de av denna anledning inte kunde expandera i den takt de planerat. Bristen på arbetskraft har lett till att lönerna ökat snabbare i bristföretagen inom byggsektorn jämfört med företag som ej uppgivit brist, vilket är ett tydligt kvitto på att arbetskraftsbrist råder. För närvarande är det således inte efterfrågan på utan utbudet av arbetskraft inom bygg och anläggning som riskerar att verka dämpande på byggsysselsättningen. I budgetpropositionen föreslog och aviserade regeringen ett stort antal åtgärder för att just öka utbudet på arbetskraft. Några särskilda skäl för att ytterligare stärka den redan goda byggkonjunkturen kan inte anses föreligga för närvarande. Regeringens avsikt är i stället att skapa långsiktigt stabila villkor för byggande av bostäder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.