Hizbullah

Skriftlig fråga 2006/07:790 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-02
Anmäld
2007-03-02
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga

2006/07:790 Hizbullah

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Hizbullah (Guds parti – Hizb Allah) uppstod under inbördeskriget i Libanon 1982. Målet var att driva ut israelerna och skapa en islamistisk stat. Rörelsen stammar ur det shiamuslimska södra Libanon. De mest framträdande företrädarna utgjordes av en elit av mullor, vanligen utbildade i Irak eller Iran. Organisationens missnöje och militär aktivism kanaliserades såväl mot den israeliska armén som mot palestinska flyktingar. Hizbullah anses vara det moderna självmordsattentatets moder. När det libanesiska inbördeskriget tagit slut 1990 fortsatte Hizbullah sina attacker mot de israeliska ockupationsstyrkorna i södra Libanon samt mot mål i Israel. Rörelsen var aktivt inblandad i sommarens krig i Libanon och raketbeskjuter frekvent israeliska städer.

I september 2004 antogs FN-resolutionen 1559, vilken kräver att alla väpnade rörelser i Libanon, Hizbullah inkluderat, upplöses. Europaparlamentet antog den 10 mars 2005 en resolution som uppmanar EU-medlemsländerna att få Hizbullah att upphöra med all sin terroristverksamhet. Men organisationen som helhet är i dag inte uppsatt på EU:s lista över terroristorganisationer. Flertalet andra demokratier såsom USA, Storbritannien och Australien anser att Hizbullah är en islamistisk terroristorganisation.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att den europeiska unionen ska sätta upp Hizbullah på EU:s lista över terroristorganisationer?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:790 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:790 Hizbullah

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Europeiska unionen ska sätta upp Hizbullah på EU:s lista över terroristorganisationer.

Organisationer såväl som enskilda personer kan bli föremål för EU:s sanktioner mot terrorism. Beslut om sådana sanktioner grundas på tydliga kriterier rörande deltagande i eller medverkan till terroristhandlingar. Beslut om sanktioner fattas med enhällighet i ministerrådet. Någon enhällighet vad gäller Hizbullah finns inte. Invändningar har bland annat gjorts mot att en listning av Hizbullah för närvarande inte skulle bidra till de ansträngningar som görs för att stödja Libanons politiska stabilitet och inre säkerhet, eller främja en demokratisk utveckling i landet.

Frågan om sanktioner mot personer och organisationer som är inblandade i terrorism övervägs regelbundet inom EU. Regeringen har därför anledning till löpande översyn av sina ställningstaganden.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.