Bistånd till Somaliland

Skriftlig fråga 2006/07:80 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2006-11-07
Besvarad
2006-11-09
Svar anmält
2006-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga

2006/07:80 Bistånd till Somaliland

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

I norra Somalia ligger Somaliland, en del som utropat sig som självständig men som ingår i Somalia. Jämfört med grannländer och andra områden är Somaliland fredligt och stabilt. Tre val har hållits sedan 1991. Men naturligtvis behövs omvärldens stöd för att grunda och bygga upp en fortsatt fredlig och demokratisk utveckling. Ett biståndskontor med Sidastöd skulle främja utvecklingen och vara en viktig länk för att bredda kontakterna mellan Sverige och Somaliland.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stödja en demokratisk och fredlig utveckling i Somaliland?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:80 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 9 november

Svar på fråga

2006/07:80 Bistånd till Somaliland

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stödja en demokratisk och fredlig utveckling i Somaliland.

Som Carina Hägg väl känner till är Sverige mycket engagerat i utvecklingen i Somalia och arbetar aktivt för att få till stånd en varaktig politisk lösning i samförstånd med alla berörda parter, inklusive Somaliland. Fredsöverenskommelsen från 2004 som nuvarande övergångsstadga vilar på är alltjämt giltig trots den i dag helt nya maktsituation med framväxten av de islamiska domstolarna, UIC (Union of Islamic Courts). Sverige driver i dag aktivt att dialog mellan övergångsinstitutionerna och UIC måste återupptas. Annars är risken stor för förödande konflikt i Somalia med omnejd.

Sverige har en central roll i den internationella kontaktgruppen för Somalia som senast möttes i Nairobi, Kenya, den 19 oktober. Regeringens särskilda sändebud för Afrikas horn arbetar aktivt med Somalias fredsprocess och en UD-tjänsteman med ambassadörs ställning placerad i Nairobi har en central roll. Sverige är vidare pådrivande i arbetet inom EU.

Somaliland står utanför fredsöverenskommelsen 2004 för övriga Somalia. Redan 1991 förklarade Somaliland att man avsåg att fortsätta sin politiska utveckling oberoende av övriga Somalia. På senare tid har Somaliland vunnit respekt för det sätt på vilket man byggt upp demokratiska institutioner genom allmänna val. Sverige har direkt dialog med ledande företrädare för dessa institutioner. Talmannen i Somalilands parlament har tagits emot av Utrikesdepartementet vid två tillfällen under 2006, senast den 13 oktober.

Vid den särskilda rådgivarens besök i Hargeisa i juni i år konstaterades att Somaliland har mycket att lära övriga Somalia när det gäller uppbyggnad av demokratiska institutioner, inrättande av en oväldig tjänstemannakår, mediernas roll och hantering av korruption. Det är vidare glädjande att notera att flera återvändande svensk-somalier har lyckats så väl i att återetablera sig i Somaliland, inklusive i den pågående demokratiska processen. Samtidigt återstår många problem @ inte minst måste det kvinnliga deltagandet förbättras.

Sveriges bistånd till Somalia syftar till att främja försoning, stabilitet, återuppbyggnad och ett effektivt samhällsstyre. Sverige ger humanitärt bistånd till Somaliland genom FN och enskilda organisationer. Echo är också en central aktör. Sverige har verkat för att Världsbankens och FN:s nyligen genomförda  behovsanalys för Somalia skulle omfatta Somaliland. Somalilands behov kommer nu att utgöra en särskild del av det underlag som tas fram för en internationell givarkonferens för Somalia. Sverige och Italien har tillsammans påtagit sig att organisera denna konferens, som kommer att äga rum när omständigheterna i Somalia medger.

Jag kan försäkra Carina Hägg att det svenska engagemanget för att främja fred och stabilitet i alla delar av Somalia står fast.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.