Organiserat jämställdhetsarbete

Skriftlig fråga 2006/07:811 av Lindgren, Sylvia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-05
Anmäld
2007-03-12
Besvarad
2007-03-14
Svar anmält
2007-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga

2006/07:811 Organiserat jämställdhetsarbete

av Sylvia Lindgren (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Den nya regeringen förordar en samordning av ombudsmännen mot diskriminering. Fyra av de fem som finns ska läggas ned och ersättas av en gemensam ombudsmannaorganisation, Ombudsmannen mot diskriminering.

De ombudsmän som berörs av detta är Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Handikappombudsmannen.

Endast Barnombudsmannen blir kvar som självständig organisation.

Det finns säkert goda ekonomiska argument för en sammanslagning. Men det viktigaste tycker jag ändå är att vara säker på att det viktiga arbete ombudsmännen har gjort och gör inte påverkas negativt.

Förslaget till sammanslagning har skapat en berättigad oro om effekterna för bland annat jämställdhetsarbetet. Sverige har med rätta hittills betraktats som ett land som verkar för jämställdhet genom att vi haft en tydlig organisation för arbetet.

Min fråga till jämställdhetsministern är med anledning av ovanstående:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att jämställdhetsarbetet även i fortsättning ska vara effektivt och tydligt?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:811 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 14 mars

Svar på fråga

2006/07:811 Organiserat jämställdhetsarbete

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Sylvia Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att jämställdhetsarbetet även i fortsättningen ska vara effektivt och tydligt.

Frågan ställs mot bakgrund av att regeringen avser att lämna förslag till en samordnad lagstiftning för de olika diskrimineringslagarna och en gemensam ombudsmannamyndighet.

Det är min uppfattning att en samlad myndighet för alla diskrimineringsgrunder och samhällsområden får större genomslagskraft, tyngd och auktoritet än en separat myndighet för varje diskrimineringsgrund.

När ombudsmännen får en samlad organisation kommer kompetensen att finnas under ett gemensamt tak. Den som blir diskriminerad har enbart en myndighet att vända sig till och den som lagstiftningen riktar sig mot, såsom arbetsgivare och andra, behöver enbart kommunicera med en myndighet.

Omorganisationen görs inte av ekonomiska skäl utan i syfte att skapa en mer kraftfull och tydlig organisation för arbetet med att motverka diskriminering. Detta är således till fördel även för att bekämpa diskriminering på grund av kön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.