Europarådet och Afrikanska unionen

Skriftlig fråga 2006/07:817 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-06
Anmäld
2007-03-12
Besvarad
2007-03-14
Svar anmält
2007-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2006/07:817 Europarådet och Afrikanska unionen

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Regionala organ för mänskliga rättigheter är omistliga delar av en internationell rättsordning. I Europa har vi Europarådet. I Afrika finns den afrikanska stadgan för mänskliga och folkens rättigheter från 1981. Stadgan innehåller ekonomiska, sociala, kulturella, medborgerliga och politiska rättigheter. Den afrikanska stadgan om barnens rättigheter är ytterligare ett viktigt steg. Arbetet för att stärka de mänskliga rättigheterna har många gemensamma beröringspunkter mellan Europa och Afrika. Inte minst som ordförande i Europarådet 2008 kan Sverige driva frågan om samverkan mellan Europarådet och Afrikanska unionen, AU, för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Afrika. 

Jag vill fråga utrikesministern om han kommer att arbeta för att utveckla samarbetet mellan Europarådet och Afrikanska unionen, AU.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:817 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 14 mars

Svar på fråga

2006/07:817 Europarådet och Afrikanska unionen

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om jag kommer att arbeta för att utveckla samarbetet mellan Europarådet och Afrikanska unionen.

Sverige kommer, som bekant, att inneha ordförandeskapet i Europarådet under maj–november 2008. Under vårt ordförandeskap avser Sverige att verka för att arbetet inom Europarådets kärnområden demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen fördjupas. Dialog och samverkan med andra mellanstatliga organisationer kan vara värdefullt för att stärka dessa områden ytterligare. Europarådets erfarenheter kan dessutom ge inspiration till andra organisationer.

Jag vill understryka vikten av AU:s verksamhet för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Afrika. AU:s beslut om att inrätta en domstol för mänskliga rättigheter är exempelvis ett välkommet framsteg inom detta område. Stöd till AU:s arbete med att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Afrika är centralt i Sveriges och EU:s politik. Detta samarbete kommer att fortsätta och vidareutvecklas.

Ett utvecklat samarbete mellan Europarådet och AU måste bland annat styras av vad AU efterfrågar samt vad ett utvecklat samarbete kan bidra med för mervärde i förhållande till andra organisationers samarbetsprojekt tillsammans med AU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.