Sexhandel vid fotbolls-VM i Sydafrika

Skriftlig fråga 2006/07:88 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-08
Anmäld
2006-11-08
Besvarad
2006-11-15
Svar anmält
2006-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga

2006/07:88 Sexhandel vid fotbolls-VM i Sydafrika

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Inför fotbolls-VM i Tyskland blev det en omfattande debatt om den befarade stora ökningen av sexhandeln i samband med evenemanget. Det förefaller som om ökningen inte blev så stor som många av oss fruktat. Men slutsatsen kan inte vara att oron var oberättigad utan att den kraftfulla kampanjen och kritiken före fotbolls-VM gav resultat. Uefa, den europeiska fotbollsorganisationen, framhöll vid en konferens med Europarådet att man tvingades ta intryck av kritiken. Arbetet mot sexhandeln vid stora idrottsevenemang måste fortsätta. Rött kort för sexhandel är vad jag förväntar mig ska vara regeringens linje i bland annat samarbetet inom Europarådet med dess 46 medlemsländer.

Kampen mot sexhandeln och sexslaveriet måste med kraft hävdas även i annat internationellt samarbete. Jag välkomnar att fotbolls-VM 2010 arrangeras i Sydafrika. Men på samma sätt som i Tyskland är oron stor att sexhandeln kommer att öka. Det är därför angeläget att regeringen och idrottsministern redan nu inleder arbetet tillsammans med bland andra den sydafrikanska regeringen, EU, Europarådet, Svenska Fotbollförbundet, Uefa och Fifa, fotbollens världsorganisation, för att motverka sexhandeln vid fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

Jag vill därför fråga statsrådet vad hon avser att göra när det gäller Sveriges deltagande i arbetet mot den befarade ökningen av sexhandeln vid fotbolls-VM i Sydafrika.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:88 besvarad av Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

den 15 november

Svar på fråga

2006/07:88 Sexhandel vid fotbolls-VM i Sydafrika

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

Carina Hägg har frågat mig vad jag avser att göra när det gäller Sveriges deltagande i arbetet mot den befarade ökningen av sexhandeln vid fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

Regeringen anser att arbetet mot människohandel och utnyttjandet av kvinnor och barn i prostitution är ytterst viktigt. Det rör sig om allvarliga brott som kränker människors värdighet och hindrar dem att åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Sexhandeln är ett sammansatt problem som orsakas av fattigdom, marginalisering, bristande jämställdhet samt efterfrågan på kvinnors och barns kroppar för sexuellt utnyttjande. Det är följaktligen viktigt att vidta åtgärder genom breda ansatser och genom en kombination av åtgärder.

Förebyggande åtgärder inklusive åtgärder för att motverka efterfrågan och att stödja bättre förutsättningar och möjligheter för offren är av särskild vikt. I detta sammanhang är förbudet mot köp av sexuella tjänster ett viktigt praktiskt och normbildande instrument i kampen för jämställdhet och mot både prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Regeringen avser att presentera en nationell handlingsplan för det fortsatta arbetet med att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål, med särskilt fokus på kvinnor och barn. Regeringen arbetar även med att ta fram en handlingsplan mot andra former av människohandel.

Det internationella arbetet mot människohandel för sexuella ändamål har intensifierats. Det utökade samarbetet inom Europarådet, EU och andra internationella forum kring människohandel speglar väl den uppfattningen. Genom detta samarbete och i dialoger med andra länder har Sverige kunnat föra ut sin syn på prostitution och människohandel i olika sammanhang och kommer även fortsättningsvis att göra det. Sveriges engagemang i den nordisk-baltiska aktionsgruppen och i Östersjörådet på människohandelsområdet har resulterat bland annat i att de afrikanska staterna uppmuntrats att ta fram en handlingsplan för bekämpningen av människohandel, särskilt kvinnor och barn, i partnerskap med EU. Handlingsplanen ska diskuteras vid ett EU-Afrika ministermöte om migration och utveckling i Tripoli i slutet av november 2006.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 angett att den internationella handeln med främst flickor och kvinnor är en av de grövsta formerna av våld mot kvinnor. Denna handel måste bekämpas med kraft. Regeringen avser att avsätta ökade resurser för att stoppa människohandel och att omhänderta och återanpassa kvinnor och barn som utsätts för människohandel till ett normalt liv i sina hemländer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.