Vården av våldtäktsoffer

Skriftlig fråga 2006/07:914 av Norlén, Andreas (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-04
Besvarad
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:914 Vården av våldtäktsoffer

av Andreas Norlén (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

På Södersjukhuset i Stockholm (SÖS) finns sedan en tid tillbaka en särskild mottagning dit kvinnor som utsatts för våldtäkt kan vända sig och få ett samlat och professionellt omhändertagande. Satsningen har uppenbarligen varit lyckad. På andra håll i riket är omhändertagandet av våldtäktsoffer sannolikt inte av lika god standard. Vid ett seminarium den 14 mars i riksdagen om våldtäkter anförde en av talarna att våldtagna kvinnor råkar in i ett vårdlotteri och att bostadsorten avgör om de drar en vinstlott eller ej.

Jag genomförde nyligen en besöksdag i Östergötland på temat Bekämpa mäns våld mot kvinnor och mötte då förslag, bland annat från vårdpersonal, att även Östergötland – där landets fjärde storstadsregion (Linköping–Norrköping) ingår – skulle inrätta en central våldtäktsmottagning efter modell av Södersjukhusets mottagning.

Det staten skulle kunna göra – som ett led i regeringens ambitiösa satsning för att bekämpa mäns våld mot kvinnor – är exempelvis att sprida kunskap om de goda exempel som bland annat SÖS mottagning utgör och att uppmuntra andra att följa dessa goda exempel.

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att främja kunskapsspridning i riket om god vård av våldtäktsoffer och uppmuntra andra vårdgivare att följa sådana exempel?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:914 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:914 Vården av våldtäktsoffer

Socialminister Göran Hägglund

Andreas Norlén har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att främja kunskapsspridning i riket om god vård av våldtäktsoffer och uppmuntra andra vårdgivare att följa sådana exempel.

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor och barn är en prioriterad fråga för regeringen. Regeringen avser att presentera en nationell handlingsplan för att bekämpa sådant våld. För att detta arbete ska bli framgångsrikt krävs krafttag inom flera områden i samhället. Det är inte bara angeläget att ha en bra och modern lagstiftning. Det är även viktigt att öka kunskaperna om denna form av brottslighet inom bland annat rättsväsendet genom kontinuerlig utbildning. Det krävs även samverkan mellan myndigheter och ideella organisationer.

Regeringen arbetar för närvarande också med att uppdatera den nationella handlingsplanen mot sexuell exploatering av barn. Sexuella övergrepp inklusive våldtäkt ingår ofta som en del i sådan exploatering. Nya åtgärder som rör vård, rehabilitering och återanpassning kommer att presenteras inom ramen för handlingsplanen och syftar till att skapa goda behandlingsalternativ för offren.

Det är oerhört viktigt att våldtäktsoffer får ett professionellt omhändertagande och bemötande av bland annat hälso- och sjukvård och övriga myndigheter. Regeringen beslutade därför den 22 februari i år att ge ett uppdrag till Nationellt kunskapscentrum för frågor om mäns våld mot kvinnor vid Uppsala universitet. Uppdraget går ut på att centrumet ska utarbeta ett nationellt program för hälso- och sjukvården avseende omhändertagande av offer för sexualbrott. Som bakgrund till uppdraget anges bland annat att bemötandet och vården som sexualbrottsoffer i dag får vid landets sjukvårdinrättningar ser olika ut beroende på var de bor och att detta kan ha betydelse för såväl det medicinska omhändertagandet som det rättsliga beslut som senare ska fattas i det enskilda fallet. Det är viktigt för både brottsoffret och rättsprocessen att bemötandet i sjukvården sker med kunskap om vad den vårdsökande kan ha varit utsatt för samt att rutiner avseende provtagning och dokumentation fungerar på ett bra och rättssäkert sätt.

Syftet med uppdraget är att förbättra omhändertagande av sexualbrottsoffer inom hälso- och sjukvården. Ett annat syfte är att utarbeta rutiner för hur provtagning och dokumentation ska genomföras för att rättsväsendets beslutsunderlag ska bli så fullständigt och ändamålsenligt som möjligt.

Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att nu vidta några fler åtgärder på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.