Förbrukade lågenergilampor

Skriftlig fråga 2006/07:924 av Hagberg, Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Besvarad
2007-03-28
Svar anmält
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:924 Förbrukade lågenergilampor

av Christin Hagberg (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Att spara energi är ett av sätten att minska koldioxidutsläppen. Att få hushållen att byta ut sina glödlampor till lågenergilampor skulle göra att vår energiförbrukning skulle sjunka. Just nu pågår också en kampanj från statliga Vattenfall där man ger sina kunder en lågenergilampa, vilket jag ser som mycket positivt.

Problemet är dock att när lampan är förbrukad så är det problem att bli av med den. Detsamma gäller även med en vanlig glödlampa. Man har ingenstans att kasta lampan om man inte tar sig till återvinningsgården där man kan kasta den förbrukade lampan bland farligt avfall. För att komma till återvinningsgården krävs det oftast att man har bil, så konsekvensen blir att man kastar glödlampan bland hushållssoporna vilket är helt fel.

Det bästa vore om det fanns ett insamlingskärl vid de återvinningsstationer som finns runt om i landet där man kunde kasta glödlamporna.

Min fråga till miljöministern blir därför:

Vilka initiativ avser miljöministern att ta för att se till att uttjänade glödlampor kan kastas på ett miljölämpligt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:924 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:924 Förbrukade lågenergilampor

Miljöminister Andreas Carlgren

Christin Hagberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att se till så att uttjänta glödlampor och lågenergilampor kan kastas på ett miljölämpligt sätt.

Det är viktigt att säkerställa att lågenergilampor tas om hand på ett miljömässigt riktigt sätt eftersom dessa innehåller farliga ämnen såsom kvicksilver.

Glödlampor och lågenergilampor omfattas av producentansvar. Det innebär att producenterna är skyldiga att samla in och återvinna dessa när de blivit avfall. Kommunerna har även ett ansvar för att informera om hanteringen av avfall i sin kommun. I dag samlas lågenergilampor in vid kommunernas återvinningscentraler, genom mobila miljöstationer tillsammans med annat farligt avfall eller genom fastighetsnära insamling av farligt avfall.

Antalet lågenergilampor som återvinns var 5,9 miljoner år 2005 eller 6 700 ton, vilket motsvarar ca 0,7 lampor per person i Sverige. Jämfört med 2004 har det skett en liten ökning av det insamlade antalet.

Eftersom lågenergilampor innehåller farliga ämnen kan det finnas en större risk för spridning av kvicksilver om dessa hanteras på obevakade insamlingsstationer jämfört med bemannade eftersom lamporna krossas när de läggs i behållaren. Vid en obevakad insamlingsstation finns det även en större risk att exempelvis barn kan komma i kontakt med lampskärvorna och kvicksilvret. Glödlampor och lågenergilampor ska aldrig lämnas i behållare för förpackningsglas vid återvinningsstationerna.

Jag anser att det är viktigt att producenterna kontinuerligt utvärderar insamlingssystemen och ser till så att insamlingssystemen ger en god service med hänsyn tagen till både konsumenten och miljön samt en tillräckligt hög insamlingsnivå. Det är också viktigt att kommunerna utöver producenterna informerar på ett bra sätt om hur hanteringen av avfall fungerar i sin kommun. Jag kommer att följa utvecklingen och vid behov vidta åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.