Till innehåll på sidan

Sverige och irakiska flyktingar i Syrien och Jordanien

Skriftlig fråga 2006/07:931 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-23
Anmäld
2007-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-04-03
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga

2006/07:931 Sverige och irakiska flyktingar i Syrien och Jordanien

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Iraks befolkning är på flykt. Den flyktingvåg vi ser till EU och Sverige är bara en rännil jämfört med den inom Irak och till grannländerna. Det uppges att en miljon irakier finns i Syrien och en halv miljon i Jordanien. Ytterligare flyktingar finns i andra grannstater och stater i Mellanöstern. Sammanlagt rör det sig om 1,7–2 miljoner irakiska flyktingar i närområdet.

Sverige ger bistånd till Irak och till FN-organet UNCHR men detta räcker inte i nuvarande situation. Sverige måste göra mer självt och inte bara hänvisa till vad EU sammantaget kan tänkas göra.

Vad avser statsrådet att göra biståndsmässigt för att lindra de irakiska flyktingarnas nöd i närområdet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:931 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 3 april

Svar på fråga

2006/07:931 Sverige och irakiska flyktingar i Syrien och Jordanien

Statsrådet Gunilla Carlsson

Ameer Sachet har frågat mig vad jag avser att göra biståndsmässigt för att lindra de irakiska flyktingarnas nöd i närområdet. Låt mig börja med att konstatera att jag fullt ut delar Ameer Sachets oro för den irakiska flyktingsituationen.

Den humanitära situationen i Irak har kraftigt försämrats under 2006–2007. Dagens flyktingströmmar är de största i regionen sedan 1948. Den allvarliga flyktingsituationen, betecknad av FN som den största i världen just nu, håller på att utvecklas till en humanitär kris som riskerar att destabilisera regionen. Drygt 2 miljoner irakier, kanske fler, har flytt till grannländerna; ytterligare ca 1,9 miljoner, eller var åttonde irakier, är internflyktingar.

Såsom Ameer Sachat nämner har Sverige allokerat medel till UNHCR för att förbättra den humanitära situationen för de irakiska flyktingarna i framför allt Syrien och Jordanien men också i övriga grannländer. Även andra EU-medlemsstater, liksom EU-kommissionen, har lämnat omfattande bidrag till UNHCR:s arbete för att hjälpa och skydda de irakiska flyktingarna. Då UNHCR kanaliserar delar av dessa medel genom lokala myndigheter, framför allt till skolor och sjukvård, innebär det europeiska stödet även ett stärkande av flyktingmottagningen i Iraks närområde.

En bestående lösning på den irakiska flyktingsituationen kan bara komma till stånd genom att situationen i Irak stabiliseras. Detta är en svår uppgift, och det är i synnerhet genom Europeiska unionen som Sverige kan bidra till att påverka utvecklingen i Irak i positiv riktning. Komplexiteten i flyktingsituationen, liksom de omfattande humanitära behov som föreligger, innebär också att ett gemensamt EU-agerande i regionen erfordras för att stödja de länder som står värd för de stora irakiska flyktingströmmarna.

Den humanitära krisen i Irak och i dess närområde är en fråga som engagerar inte bara mig själv, utan också utrikesministern och migrationsministern som bägge betonar vikten av ett gemensamt EU-agerande. Migrationsministern är just nu på besök i Syrien och Jordanien för att bilda sig en bättre uppfattning om situationen.

Den 17–18 april har UNHCR inbjudit till en konferens för att diskutera den humanitära krisen i Irak och i grannländerna. Det är min förhoppning att vi – Sverige och Europeiska unionen – vid denna konferens kommer att kunna presentera nya initiativ för att förbättra den humanitära situationen för de många flyktingar som befinner sig i Irak och i grannländerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.