Hivpositiva flyktingars tillgång till medicin

Skriftlig fråga 2006/07:942 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-11
Besvarad
2007-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:942 Hivpositiva flyktingars tillgång till medicin

av Ewa Björling (m)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Flyktingar som befinner sig i Sverige har under asylprocessen rätt till akutsjukvård. Vad som bedöms som akutsjukvård definieras separat av varje landsting.

En sådan ordning kan i praktiken leda till att hivsmittade flyktingar i ett landsting får tillgång till livsnödvändiga mediciner som bromsar infektionen medan hivsmittade dito i ett annat landsting inte får detta i tillräcklig omfattning.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson är hur hon kan säkerställa att alla hivpositiva flyktingar i Sverige, oavsett vistelseort, får likvärdig behandling och tillräcklig tillgång till mediciner.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:942 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 11 april

Svar på fråga

2006/07:942 Hivpositiva flyktingars tillgång till medicin

Justitieminister Beatrice Ask

Ewa Björling har frågat folkhälsominister Maria Larsson hur hon kan säkerställa att alla hivpositiva flyktingar i Sverige oavsett vistelseort får likvärdig behandling och tillräcklig tillgång till mediciner. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är landstingen som utifrån bestämmelserna i hälso- och sjukvårdslagen är ansvariga för vården i Sverige. Asylsökande erbjuds hälso- och sjukvård samt tandvård med stöd av en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. För den vård landstingen ger som omfattas av överenskommelsen lämnar staten ersättning till landstingen.

Enligt överenskommelsen åtar sig landstingen bland annat att lämna omedelbar sjukvård enligt 4 § hälso- och sjukvårdslagen samt sjukvård som inte kan anstå. Vad som kan anses vara omedelbar sjukvård samt sådan vård som inte kan anstå prövas utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet av den behandlingsansvarige läkaren. Läkemedel kan utgöra en viktig del av behandlingen.

Tillämpningen av överenskommelsen följs årligen upp av parterna i samråd med Migrationsverket och Socialstyrelsen med avseende på vårdens omfattning och innehåll, landstingens kostnader och statens ersättning. Av vad som har framkommit får asylsökande behövlig vård enligt nuvarande ordning. Upplysningsvis vill jag även meddela att beredning av förslag till lagstiftning rörande hälso- och sjukvård för asylsökande med flera för närvarande pågår inom Regeringskansliet. 

Jag förutsätter att varje landsting organiserar vården på ett sådant sätt att den uppfyller de krav som ställs i överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.