En svensk politik för den nordliga regionen

Skriftlig fråga 2006/07:944 av Bohlin, Sinikka (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:944 En svensk politik för den nordliga regionen

av Sinikka Bohlin (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den ekonomiska aktiviteten ökar i den nordliga regionen och därmed också regionens ekonomiska och säkerhetspolitiska betydelse.

Sverige deltar på regeringssidan i samarbetet inom ramen för Arktiska rådet, Barentsrådet och Nordiska ministerrådet samt i arbetet med EU:s nordliga dimension. Nästa år kommer Sverige att vara ordförande för Nordiska ministerrådet, år 2010–2012 kommer Sverige att vara ordförande för Arktiska rådet, även inom Barentsrådet torde ett svenskt ordförandeskap ligga relativt nära i tiden. Inom ramen för det sexåriga nordiska ordförandeskapet i Arktiska rådet har gemensamma prioriteringar antagits.

Mot bakgrund av ovanstående:

Avser utrikesministern att utarbeta en svensk strategi för den nordliga regionen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:944 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:944 En svensk politik för den nordliga regionen

Utrikesminister Carl Bildt

Sinikka Bohlin har frågat mig om jag avser att utarbeta en svensk strategi för den nordliga regionen.

I sin fråga påpekar Sinikka Bohlin mycket riktigt att den ekonomiska aktiviteten ökar i den nordliga regionen och därmed också regionens ekonomiska och säkerhetspolitiska betydelse. Sverige kommer att vara ordförande i Nordiska ministerrådet 2008, i Barentsrådet 2009–2011 och i Arktiska rådet 2011–2013. Av dessa ingår Barentsrådet och Arktiska rådet i mitt ansvarsområde, medan det är Cristina Husmark Pehrsson som ansvarar för Sveriges deltagande i Nordiska ministerrådet.

Sverige sätter stort värde på det multilaterala regionala samarbete som bedrivs i Barentsrådet och Arktiska rådet. Vi ser fram mot våra kommande ordförandeskap i dessa råd och de förberedelser som krävs för att ordförandeskapen ska bli framgångsrika.

Jag har för närvarande inga planer på att utarbeta en strategi för den nordliga regionen. Behovet av en sådan strategi kan dock komma att prövas inför den beredning som kommer att genomföras med anledning av de svenska ordförandeskapen i Barentsrådet och Arktiska rådet.

Regeringen har nu också intensifierat samarbetet med Norge bilateralt rörande de så kallade nordområdena. I den norska nordområdesstrategin betonas vikten av att vidareutveckla en aktiv dialog med grannar, partner och allierade i frågor rörande utvecklingen i nordområdena. För den svenska regeringen är det ett viktigt mål att utveckla det svensk-norska samarbetet i dessa områden i alla avseenden. Bedömningen görs att ett sådant samarbete kan främja bland annat näringslivsutveckling och sysselsättning.

En svensk-norsk arbetsgrupp diskuterar hur vi bäst ska kunna ta till vara de möjligheter av ömsesidigt intresse som finns för utveckling av nordområdena. I juni kommer en svensk näringslivsdelegation att i detta syfte besöka Tromsö och Hammerfest. Både jag själv och näringsminister Maud Olofsson planerar att delta i detta besök.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.