Varudeklaration av lärarledd tid i högskolan

Skriftlig fråga 2006/07:946 av Johnsson, Eva (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-29
Anmäld
2007-03-29
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga

2006/07:946 Varudeklaration av lärarledd tid i högskolan

av Eva Johnsson (kd)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Högskolelagen (1 kap. 9 §) anger att den grundläggande högskoleutbildningen ska ge studenterna förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar, förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem samt beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Dessa målsättningar går inte att uppfylla om inte ett adekvat stöd ges för studenternas kunskapsutveckling i form av lärarledd undervisningstid och annan handledning. Undersökningar har visat att lärosätena har sett sig tvingade att dra ned på andelen lärarledd tid, eftersom den tidigare regeringens kraftfulla utbyggnad av högskoleplatser inte har åtföljts av resurser till lärosätenas övriga områden.

För att ge studenter möjlighet att göra välavvägda val så måste studenterna ha tillgång till korrekt information. Detta är särskilt viktigt för studenter som vet med sig att de har ett större behov av lärares stöd. Kristdemokraterna har därför sedan 2002 föreslagit att en garanti, en varudeklaration, införs om hur mycket lärarledd tid som finns i en kurs.

Vårt föreslag är att ett nytt krav införs i högskoleförordningen. Det gäller den del som stadgar vad en kursplan ska innehålla (6 kap. 7 §), där man skulle kunna införa en tionde punkt, att det av kursplanen ska framgå lägsta garanterade omfattningen av lärarledd tid.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser utbildningsministern att göra för att lärosätena ska förbättra informationen till presumtiva studenter om andel lärarledd tid i kurserna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:946 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:946 Varudeklaration av lärarledd tid i högskolan

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Eva Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att lärosätena ska förbättra informationen till presumtiva studenter om andel lärarledd tid i kurser.

Låt mig inledningsvis understryka att jag instämmer i Eva Johanssons bild av det problematiska i att alltför liten andel lärarledd undervisningstid är svår att kombinera med högskolelagens målsättningar om att utveckla studenternas självständiga, kritiska och problemlösande förmåga. 

Detta är en av anledningarna till att jag anser att kvaliteten i den högre utbildningen har absolut högsta prioritet. Dagens situation med få lärarledda undervisningstimmar har sitt ursprung i den ensidiga prioritering av platser på universitet och högskolor som den tidigare regeringen har gjort under de senaste tio åren på bekostnad av kvaliteten. Det har lett till att många studenter får orimligt få undervisningstimmar.

I budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1, utgiftsområde 16) presenterade därför regeringen en satsning på en kvalitetshöjning för landets lärosäten som innebar en höjning av ersättningsnivåerna till de två utbildningsområdena humaniora, samhällsvetenskap, teologi, juridik respektive naturvetenskap, teknik och farmaci med totalt drygt 250 miljoner kronor. Av dessa var 120 miljoner kronor en omfördelning av medel från en ytterligare ökning av antalet platser som den tidigare regeringen avsett att göra till en kvalitetshöjning för främst humaniora och samhällskunskap. De satsningar som regeringen gör för att stärka kvaliteten i högskolan kan av lärosätena användas för att öka antalet undervisningstimmar. Jag har ambitionen att återkomma med ytterligare förslag till åtgärder för att betona kvaliteten inom högre utbildning.

Regeringens övergripande princip är att värna och stärka lärosätenas akademiska frihet och den högre utbildningens kvalitet. Även om antalet lärarledda undervisningstimmar är ett viktigt mått på kvalitet, är det inte det enda. Ett lärosäte kan arbeta med kvalitet i undervisning på olika sätt. Det kan till exempel röra sig om andelen disputerade lärare som undervisar på en kurs, forskningsanknytning, undervisnings- och examinationsformer etcetera. Nya former för undervisning utvecklas också där lärarhandledning till exempel ges via Internet. Lärosätena ska enligt högskoleförordningen 6 kap. 3 § se till att den som avser att påbörja en utbildning har tillgång till den information om utbildningen som behövs. Detta kan bland annat innebära att upplysa om undervisningens omfattning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.