Jämställdhet och Berlindeklarationen

Skriftlig fråga 2006/07:966 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-30
Anmäld
2007-03-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-11
Besvarad
2007-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2006/07:966 Jämställdhet och Berlindeklarationen

av Ulf Holm (mp)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

I Berlindeklarationen som processades fram med anledning av 50-årsdagen av undertecknandet av Romfördraget så står det att kvinnor och män är jämställda. Jag utgår från att statsministern inte anser att så är fallet, varken i Sverige eller i EU. Jämställdheten har kommit långt i bland annat Sverige, men det finns otroligt mycket kvar att göra. Om inte så syntes det med all tydlighet på det traditionella gruppfotot från EU-toppmötet att det fanns en kvinna och 26 män bland företrädarna för EU-länderna. Att EU, med Angela Merkel i spetsen, anser att kvinnor och män är jämställda i EU måste ju anses som mycket okunnigt och till och med pinsamt. Inte minst för statsministern som är företrädare för ett land som ofta lyfter upp just jämställdheten som en prioriterad fråga i kontakter med andra länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka initiativ statsministern avser att vidta för att lyfta jämställdhetsfrågorna i EU och tydligt markera att Sverige anser att kvinnor och män i dag inte är jämställda i EU.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:966 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 11 april

Svar på fråga

2006/07:966 Jämställdhet och Berlindeklarationen

Statsrådet Cecilia Malmström

Ulf Holm har frågat statsministern vilka initiativ han avser att vidta för att lyfta jämställdhetsfrågorna i EU och tydligt markera att Sverige anser att kvinnor och män i dag inte är jämställda i EU.

Statsministern har överlämnat frågan till mig för besvarande.

I Berlindeklarationen konstateras att kvinnor och män är jämställda. Meningen bör läsas i sitt sammanhang, nämligen som en del av beskrivningen av unionens värdegrund och ideal. Det är självklart att kvinnor och män ska åtnjuta lika rättigheter i det sammanhanget. I den engelska versionen blir detta ännu tydligare. Där talas om lika rättigheter för kvinnor och män.

Men jämställdhet är mycket mer än lika rättigheter. Det råder stor enighet mellan medlemsstaterna om att jämställdhetsidealet inte är förverkligat i praktiken. Det är just därför som jämställdhetsfrågorna drivs inom alla EU:s institutioner, inte minst i rådet.

Förutom den relativt omfattande EG-lagstiftningen mot diskriminering, finns flera aktuella exempel på detta angelägna arbete. Senast i slutsatserna från årets vårtoppmöte framhölls att jämställdhet är en viktig princip för en väl fungerande arbetsmarknad. Vikten av möjligheter att kunna förena förvärvsarbete och föräldraskap nämndes särskilt.

Sverige lyfter fram jämställdhetsfrågor på flera områden i rådets arbete. Det kommer vi att fortsätta med, bland annat inom ramen för Lissabonstrategin, utvecklingssamarbetet och EU:s olika program.

Nyligen etablerades också ett europeiskt jämställdhetsinstitut, vilket kommer att fungera som en viktig plattform för erfarenhetsutbyte. Sverige kommer att aktivt bidra i institutets arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.