Ökad antisemitism i Malmö

Skriftlig fråga 2013/14:12 av Wiechel, Markus (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-23
Anmäld
2013-09-26
Besvarad
2013-10-02
Svar anmält
2013-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga

2013/14:12 Ökad antisemitism i Malmö

av Markus Wiechel (SD)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Den 1 september åkte jag tillsammans med flera andra ledamöter tillsammans med Forum för levande historia till Polen för att lära oss mer om Förintelsen. Det var en tuff men otroligt lärorik resa som gjorde att man funderade på hur något så hemskt kunde ske och hur det kan ha börjat.

Dagen efter vår hemkomst gick det att läsa en ledare i Svenska Dagbladet om den ökade antisemitismen i Malmö. Detta är ett problem som tyvärr har funnits länge och som dessutom inte ser ut att upphöra. Det är så illa att Malmös judar attackeras på gator och torg, får sina hem vandaliserade samt tvingas ta emot hot och trakasserier enbart för att de råkar vara judar. Resultatet av att politiker varit alltför passiva när det kommer till att stoppa antisemitismen har varit massflykt av judar ifrån Sveriges tredje största stad. Hur detta kan vara värdigt ett land som säger sig stå upp för alla människors lika mycket värde är för mig en gåta.

Denna situation är sedan flera år tillbaka internationellt känd, och trots detta blir det bara värre. Det är med andra ord riktigt allvarligt, och något måste göras omedelbart för att lyckas stoppa den ohållbara situationen. Priser som exempelvis Raoul Wallenberg-priset eller olika manifestationer är givetvis viktiga, framför allt ur ett symboliskt perspektiv, men det räcker inte.

Med anledning av detta skulle jag vilja ställa följande fråga:

Vilka planer har statsrådet för att förhindra att antisemitismen i Malmö och andra delar av Sverige blir värre än den redan är?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:12 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 2 oktober

Svar på fråga

2013/14:12 Ökad antisemitism i Malmö

Statsrådet Erik Ullenhag

Markus Wiechel har frågat mig vilka planer jag har för att förhindra att antisemitismen i Malmö och andra delar av Sverige blir värre än den redan är.

Regeringen vidtar flera åtgärder för att motverka främlingsfientlighet och liknande former av intolerans, såsom antisemitism. Det är min övertygelse att kunskap är en av de viktigaste nycklarna till ökad tolerans. Regeringen har därför bl.a. beslutat om en treårig satsning på kunskapshöjande åtgärder om detta för barn och ungdomar 2012–2014. Som ett led i denna satsning har jag beslutat att bl.a. stödja två initiativ som syftar till att motverka rasism, antisemitism och islamofobi. Svenska kommittén mot antisemitism har beviljats bidrag för att fortbilda lärare på högstadie- och gymnasieskolor i Malmö om rasism, antisemitism och islamofobi. Bidraget ska också användas till studieresor för högstadieelever till Förintelsens minnesplatser. Stiftelsen Framtidsgenerationen har även beviljats bidrag för att möjliggöra en webbversion av teaterpjäsen Third Generation. Pjäsen handlar bl.a. om konflikterna mellan judar och palestinier och gästspelar i Malmö hösten 2013.

Markus Wiechel nämner även Raoul Wallenberg priset. Det delas ut av Raoul Wallenberg Academy och finansieras av Arbetsmarknadsdepartementet inom ramen för satsningen på kunskapshöjande åtgärder.

Vidare har myndigheten Forum för levande historia enligt sin instruktion i uppdrag att främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Forum för levande historia fick 2013 ett uppdrag att genomföra insatser för att stärka ungas demokratiska värderingar genom att belysa demokratins historia, utveckling och betydelse utifrån ett europeiskt sammanhang.

De täta kontakterna med representanter för den judiska gruppen, som jag och andra ministrar har är även mycket viktiga i arbetet mot antisemitism. Föregående vecka arbetade jag och min politiska stab från Malmö. I samband med det hade jag bl.a. möjlighet att besöka synagogan samt träffa några representanter för den judiska församlingen.

Jag vill här också nämna att Arbetsmarknadsdepartementet är partner i EU-projektet Good Relations, som bland annat syftar till att ta fram riktlinjer för lokalt arbete mot främlingsfientlighet. I Sverige fokuserar projektet på krisberedskap mot främlingsfientlighet, och jag har inbjudit några pilotkommuner, däribland Malmö, att delta i projektet.

Regeringen och jag har således vidtagit ett flertal konkreta åtgärder för att motverka antisemitism och liknande former av intolerans.Det är vårt gemensamma ansvar att se till att alla i Sverige kan leva utan rädsla för hot eller trakasserier. Regeringen och jag ser allvarligt på situationen, och kommer att fortsätta att arbeta aktivt för att bekämpa antisemitism och liknande former av intolerans.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.