Utresande kombattanter från Sverige

Skriftlig fråga 2013/14:120 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-15
Anmäld
2013-11-18
Besvarad
2013-11-27
Svar anmält
2013-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga

2013/14:120 Utresande kombattanter från Sverige

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Syrien kräver snar politisk lösning och regimen uppmanas följa uttalanden från FN:s säkerhetsråd. Men även uppmaningen om att upphöra med stöd till utländska kombattanter ska beaktas av Sverige.

Riksdagen har uttryckt sin hållning kring den komplexa situationen i Syrien. Om regeringen parallellt upprätthåller ett tyst samförstånd med en part är det anmärkningsvärt. Särskilt när samverkan sker på marken med al-Qaida.

Antalet utresande kombattanter från Sverige ökar, finansiering, logistik och rekrytering av jihadister samt uppgifter om vapenöverföring med svenska kopplingar framkommer. Det finns anledning att utgå från att denna sfär har ett gott förhållande till regeringen och att man erhåller samhällets stöd.

När externa krafter främjas kan konflikten få en än mer oförutsägbar och svårtyglad våldsutveckling i regionen. Regeringens underlåtenhet att agera mot våldsbejakande extremism riskerar i framtiden att slå tillbaka även mot vårt land.

Därför vill jag fråga utrikesministern följande:

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta mot bakgrund av uppmaningen om att upphöra med stöd till utländska kombattanter?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:120 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 november

Svar på fråga

2013/14:120 Utresande kombattanter från Sverige

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat vilka åtgärder utrikesministern och regeringen avser att vidta mot bakgrund av uppmaningen om att upphöra med stöd till utländska kombattanter. Som ansvaret är fördelat inom regeringen är det jag som ska svara på frågan.

I regeringens skrivelse Ansvar och engagemang – en nationell strategi mot terrorism (skr.2011/12:73) framgår att problematiken med personer som reser till konfliktområden från Sverige och andra delar av västvärlden för att delta i strid eller träning är en del av hotbilden mot Sverige och svenska intressen. Av skrivelsen framgår vilka åtgärder som regeringen och ansvariga myndigheter vidtar för att förebygga och förhindra att Sverige utgör någon form av bas för stöd till terrorism i andra länder och för att bistå andra i den globala kampen mot terrorism. I regeringens handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (skr. 2011/12:44)redovisas viktiga åtgärder som syftar till att förebygga alla former av våldsbejakande extremism i ett så tidigt skede som möjligt.

Säkerhetspolisen, som har huvudansvaret för att bekämpa och förebygga terrorism, arbetar aktivt med att förebygga resor till bl.a. Syrien i syfte att delta i olagliga våldshandlingar. Det görs exempelvis genom att myndigheten har samtal med personer som avser att resa till konfliktområden i syfte att informera om vad som är olagligt och för att diskutera riskerna med att resa till sådana områden.

FN har understrukit att internationellt samarbete är avgörande för att kunna bekämpa terrorism och regeringen har sedan länge ett starkt internationellt engagemang i dessa frågor. Regeringen står bakom de slutsatser om Syrien som EU:s ministerråd för utrikes frågor antog den 18 november i år och som bl.a. innehåller en uppmaning om att förhindra att personer reser till Syrien för att delta i striderna. Jag deltar aktivt i diskussionerna inom framförallt EU om hur vi gemensamt ska kunna bemöta problematiken med resor till konfliktområden. På ministerrådet för rättsliga och inrikes frågor den 5 – 6 december i år kommer denna fråga att återigen diskuteras.

Jag och regeringen kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.