Vitbok och vittnesseminarier om Lundsberg

Skriftlig fråga 2013/14:140 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-11-22
Anmäld
2013-11-22
Besvarad
2013-12-04
Svar anmält
2013-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2013/14:140 Vitbok och vittnesseminarier om Lundsberg

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det är uppenbart att det behövs en översyn av riksinternatskolornas särställning.

Ålderdomliga initiationsriter och olika former av pennalism måste omedelbart upphöra och ansvariga i aktuella fall bli föremål för brottsutredning. Enligt uppgift har en elevhemsföreståndare godkänt den så kallade strykjärnsnollningen på Lundsberg. Vansinnet i detta framgår tydligt om man tänker sig att en lärare i den vanliga skolan hade gett sina elever klartecken att skoja med andra, yngre elever på detta sätt. Den kommunala skola eller den friskola i vilken detta skett hade knappast överlevt detta. Lundsberg försvaras dock av de samhälleliga eliternas nätverk, inte minst näringslivets. Pennalismen ses tydligen som en del av direktörsfostran och träning inför bolagsstyrelsesammanträdena.

Uppenbarligen har Skolinspektionen och dess föregångare genom årtionden fått många signaler om vad som pågått på främst Lundsberg. I medierna har också framträtt många röster. Jag tror att det behövs någon form av vitbok och en inbjudan till vittnesseminarier för de elever och lärare som upplevt eller åsett övergrepp. Givetvis finns det säkert också röster som en gång deltog men som i dag känner skuld och ånger och därför kan tänkas vara beredda att vittna. Detta kan både bli en upprättelse för de drabbade och ett underlagsmaterial i bedömningen av lämpligheten av den här typen av skolor.

Avser ministern att ta initiativ till en vitbok om främst Lundsberg och/eller vittnesseminarier som kan ventilera det som skett genom åren?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:140 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 4 december

Svar på fråga

2013/14:140 Vitbok och vittnesseminarier om Lundsberg

Utbildningsminister Jan Björklund

Peter Persson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en vitbok om främst Lundsberg och/eller vittnesseminarier som kan ventilera det som skett under åren.

Det ska råda nolltolerans mot kränkningar i skolan och alla elever har rätt att vistas i en trygg skolmiljö. Lagstiftningen vad gäller kränkande behandling har därför skärpts successivt och ställer krav på aktiva åtgärder. Huvudmannen ska bedriva ett målinriktat arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Sedan den 1 juli 2011 gäller också anmälningsskyldighet för lärare, rektorer och annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten. Huvudmannen ska skyndsamt utreda anmälan och i förekommande fall vidta åtgärder.

En elev kan anmäla till Barn- och elevombudet(BEO) vid Statens skolinspektion om hon eller han har utsatts för kränkande behandling och om huvudmannen har åsidosatt sina skyldigheter enligt skollagen kan BEO kräva skadestånd för elevens räkning från skolans huvudman. Skolinspektionen kan vidare förelägga huvudmän som inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningar att vidta åtgärder. Myndigheten kan dessutom förena ett föreläggande med vite.

Utöver skollagens regelverk har en elev naturligtvis också möjlighet att polisanmäla kränkningar, vilket i flera fall har lett till att åtal har väckts och även till straffrättslig påföljd.

Det förstärkta regelverket och anmälningsmöjligheten är av största vikt för att motverka kränkande behandling vid alla skolor i Sverige men också för att ge möjlighet till upprättelse för elever som har utsatts. Regeringen anser att det finns kraftfulla verktyg på plats såväl för att förebygga som för att ingripa mot kränkningar vid samtliga skolor, inte enbart vid en enskild riksinternatskola. Mot den bakgrunden anser jag inte att en särskild vitbok eller vittnesseminarier för elever som gått på Lundsberg är relevanta åtgärder.

Det är för övrigt viktigt att komma ihåg att elevhemsboenden finns på många håll, inte bara vid de nuvarande riksinternaten. Regeringen har beslutat att frågan om tillsyn vid elevhemsboenden ska utredas och avser att återkomma med lagstiftningsförslag. Detta bidrar ytterligare till att alla elever ska kunna känna sig trygga i skolmiljön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.