Biståndsministerlön ur biståndsbudgeten

Skriftlig fråga 2013/14:20 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-09-26
Inlämnad
2013-09-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-10-03
Svar anmält
2013-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 september

Fråga

2013/14:20 Biståndsministerlön ur biståndsbudgeten

av Hannah Bergstedt (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Enligt uppgift från Ekot i Sveriges Radio har den före detta biståndsministerns lön finansierats med biståndsmedel. Under fyra år, 2009, 2010, 2011 och 2012, betalades biståndsministerns och hennes statssekreterares löner av biståndspengar. Det handlar om mellan 5 och 6 miljoner kronor om året, totalt över 20 miljoner kronor. År 2009 uppges Utrikesdepartementet, UD, ha tittat på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten. Alltså: Vilka av UD:s utgifter kan kallas för bistånd och betalas ur den budgeten? Anledningen var att UD behövde finansiera sin förvaltning, eftersom anslaget hade skurits ned. Det handlade om att hitta nya pengar. Då kom förslaget att betala den biståndspolitiska ledningens löner och omkostnader med biståndspengar. Enligt uppgift till Ekot presenterades idén för kabinettssekreteraren och biståndsministerns dåvarande statssekreterare, som båda godkände förslaget. Upplägget finns presenterat i en promemoria, men ett skriftligt beslut saknas.

Utrikesministern hävdar att det inte är något konstigt utan fullt normalt att skattemedel avsedda för att bistå fattiga människor betalar statsråds och statssekreterares löner. Frågan är nu vad statsministern anser och om detta är ett förfarande som pågår eller kan tillämpas även i fråga om andra departement och anslag. Ska till exempel miljöskyddet betala miljöministerns lön?

Jag har följande fråga:

Mot bakgrund av vilka fakta och argument kan statsråds- och statssekreterarlöner betalas från anslag som inte är avsedda för detta ändamål och därmed minska det ekonomiska utrymmet för det verkliga ändamålet med anslaget?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:20 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström

den 3 oktober

Svar på fråga

2013/14:20 Biståndsministerlön ur biståndsbudgeten

Statsrådet Hillevi Engström

Hannah Bergstedt har frågat statsminister Fredrik Reinfeldt mot bakgrund av vilka fakta och argument kan statsråds- och statssekreterarlöner betalas från anslag som inte är avsedda för detta ändamål och därmed minska det ekonomiska utrymmet för det verkliga ändamålet med anslaget.Frågan har överlämnats till mig.

Jag vill inledningsvis klargöra att löner till biståndsministern och statssekreteraren har betalats från utgiftsområde 1 Rikets styrelse från förvaltningsanslag som är avsedda för detta ändamål. Påståendet att lönerna skulle ha betalats ut från anslag som inte är avsedda för ändamålet stämmer med andra ord inte.

Låt mig vara tydlig. Avräkningar från biståndsramen görs i enlighet med rådande budgeteringsprincip som Sverige har följt sedan 1980-talet.I enlighet med vad som klargörs i budgetpropositionen årligen, är biståndsramen inte samma sak som utgiftsområde 7 – Internationellt bistånd - även om det är så det ofta tolkas. En procent av BNI går till bistånd. Varje år görs därför en beräkning av den verksamhet som bedrivs inom statens budget som kan klassas som bistånd, i enlighet med OECD-DAC:s internationella riktlinjer. I biståndsramen ingår därmed verksamhet under utgiftsområde 7, tillsammans med andra verksamheter som finansieras av vissamedel från andra utgiftsområden.

Förvaltningskostnader för utrikesförvaltningens hantering av biståndet har ingått i biståndsramen sedan budgetåret 1980/81. Detta är alltså inget nytt. I OECD-DAC:s riktlinjertydliggörs det att vissa administrativa kostnader för biståndets genomförande kanräknas som bistånd.Precis som inom alla andra utgiftsområden finns det en del av den svenska biståndsverksamheten som avser förvaltningskostnader. Utrikesdepartementet hanterar dessutom en stor del av biståndsbudgeten vilket kräver administrativa resurser. Departementet kan i detta avseendei viss mån jämföras med Sida, vars förvaltningsanslagi sin helhet ingår i utgiftsområde 7 – Internationellt bistånd.Delar av Utrikesdepartementets förvaltningskostnader kan därmed avräknas biståndsramen.

Modellen för avräkningar ses över och förfinas med jämna mellanrum. Detta i nära dialog med OECD/DAC i syfte att säkerställa att riktlinjerna följs. I samband med den senaste översynen togs en ny modell för avräkning av förvaltningskostnader fram, som bland annat innebär att kostnader för statsråd och statssekreterare inte ska avräknas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.