Till innehåll på sidan

Effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen

Skriftlig fråga 2013/14:221 av Nilsson, Jennie (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-08
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:221 Effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen

av Jennie Nilsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Ett stort problem som många företag möter är behovet av kapital. Ett innovativt tillväxtföretag går normalt igenom en fas där behovet av kapital inte möts av privata investerare. Studier har visat att Sverige i jämförelse med flera andra jämförbara länder har sämre tillgång till kapital under de allra tidigaste faserna, där behovet av finansieringsstöd är som störst. Den statliga riskkapitalförsörjningen kännetecknas därför av stor ineffektivitet när det gäller statlig tillgång på riskvilligt kapital till företag.

Den senaste tidens medieuppgifter om höga förvaltningskostnader för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation och att bolaget investerar i företag som inte behöver riskkapital väcker återigen frågan om effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen. Samma medieuppgift från tidningen Dagens Industri hänvisar också till misstanke om vänskapskorruption, då ägaren till ett av företagen som fått medel från Inlandsinnovation har politiska band till styrelseordföranden för det statliga riskkapitalbolaget.

Misstankar om vänskapskorruption när det gäller statliga medel är ytterst allvarliga, då de riskerar att urholka allmänhetens förtroende för det statliga system som är tänkt att hjälpa företag med kapital och som finansieras av skattebetalare. Det är av yttersta vikt att regeringen vidtar åtgärder så att dessa misstankar kan undanröjas och förtroendet för den statliga riskkapitalförsörjningen kan återställas.

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att komma till rätta med problemen med Inlandsinnovation och ineffektiviteten inom den statliga riskkapitalförsörjningen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:221 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 8 januari

Svar på fråga

2013/14:221 Effektiviteten i den statliga riskkapitalförsörjningen

Näringsminister Annie Lööf

Jennie Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att komma tillrätta med problemen med Inlandsinnovation och ineffektiviteten inom den statliga riskkapitalförsörjningen.

Jag vill inleda med att säga att jag delar bilden som Jennie Nilsson beskriver att företags behov av kapital inte tillgodoses fullt ut av den privata marknaden, särskilt för företag i tidiga skeden. Detta brukar beskrivas som ett marknadsmisslyckande och är skälet till att staten har en marknadskompletterande roll att fylla. Det statliga kapitalet fokuserar i hög grad mottidiga skeden, vilket motsvarar det marknadskompletterande uppdraget. Det offentliga riskkapitalet motsvarar endast någon enstaka procentenhet av det totala riskkapitalet. Om man däremot ser till fördelningen mellan privat respektive offentligt riskkapital för företag i s.k. såddfas, alltså mycket tidig fas, var 2012 det offentliga riskkapitalet högre än det privata. Detta speglar att det statliga riskkapitalets fokusering mot tidiga skeden fungerar.

Men staten har även en marknadskompletterande roll att fylla vad gäller att mer generellt främja utbudet av riskkapital i vissa delar av Sverige, särskilt norra Sveriges inland, där det privata utbudet är starkt begränsat. 2010 bildades Inlandsinnovation med syfte att stärka utbudet av riskkapital och attrahera privat kapital att investera i företag i denna del av landet.

Att Inlandsinnovation skulle ha höga förvaltningskostnader stämmer inte. I den redovisning som Jennie Nilsson refererar till gjordes en jämförelse av förvaltningskostnader i förhållande till investerat kapital, vilket är direkt felaktigt särskilt mot bakgrund av att bolaget är nystartat. Förvaltningskostnaderna ska betraktas i förhållande till Inlandsinnovations totala kapital vilket ger det en förvaltningskostnad på 1,5 procent. Det är lägst bland samtliga statliga finansieringsaktörer.

Påståendet att ägaren till ett av de bolag som Inlandsinnovation AB investerat i har politiska band till Inlandsinnovation AB:s styrelseordförande är även det felaktigt. Det finns dock politiska band mellan Inlandsinnovation AB:s styrelseordförande och styrelseordförande i ett av Inlandsinnovation AB:s portföljbolag. Men ingen av de två har dock något privat ägande i dessa bolag. Alla investeringar ska ske på marknadsmässiga grunder.

Regeringen har jobbat aktivt med att tillgängliggöra det offentliga riskkapitalet för fler företag och fler regioner i tidiga faser.

För att koncentrera statens finansieringsinsatser till tidiga skeden och segment gick Almi Företagspartner AB och Innovationsbron AB samman den 1 januari 2013. Dessutom har investeringsmandaten för Inlandsinnovation AB och Fouriertransform AB utvidgats så att fler företag med tillväxtpotential ska få del av marknadskompletterande finansieringsinsatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.