En medmänskligare asylpolitik

Skriftlig fråga 2013/14:233 av Ernkrans, Matilda (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Besvarad
2013-12-30
Besvarad
2014-01-01
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:233 En medmänskligare asylpolitik

av Matilda Ernkrans (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

13-årige Alexey, i dag bosatt i Örebro län, riskerar utvisning ur Sverige till Ryssland. Alexey har den ärftliga, obotliga sjukdomen spinal muskelatrofi. Hans muskler förtvinar. Han kan inte gå, och han har svårt med självklara saker som att hosta. I Sverige har han fått hjälp av sjukvården med en hostmaskin som underlättar vardagen för honom. Den skulle han inte ha tillgång till i Ryssland.

Alexeys öde har väckt starka reaktioner i Örebro län, och många människor visar engagemang och omsorg. Många frågar sig varför barn inte behandlas bättre. Många vill att Alexey ska få möjlighet att stanna i Sverige, då migrationsdomstolen inte var enig om hur lagen skulle uttolkas.

En ändring i asyllagstiftningen av begreppet synnerligen ömmande omständigheter till särskilt ömmande skulle göra svensk asylpolitik mer medmänsklig. Jag menar att detta skulle vara till gagn för barn i asylprocessen generellt. Den nuvarande regeringen har vägrat att lägga fram förslag om ändring av begreppet, trots att det finns en majoritet för detta i riksdagen.

Min fråga till ansvarig minister:

Kommer nuvarande regering att lägga fram till beslut en förändring i asyllagstiftningen av begreppet synnerligen ömmande till särskilt ömmande omständigheter?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:233 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 30 december

Svar på fråga

2013/14:233 En medmänskligare asylpolitik

Statsrådet Tobias Billström

Matilda Ernkrans har frågat mig om nuvarande regering kommer att lägga fram till beslut en förändring av asyllagstiftningen av begreppet synnerligen ömmande till särskilt ömmande omständigheter.

Regeringen och Miljöpartiet kom i april 2013 överens om att göra en översyn av vissa bestämmelser i utlänningslagen i syfte att ytterligare lyfta fram barnrättsperspektivet. Frågan om att förtydliga bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter genom att införa ”särskilt ömmande omständigheter” när det gäller barn och där tillhörande frågor bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.