Ett värdigt boende för flyktingar

Skriftlig fråga 2013/14:237 av Kerimo, Yilmaz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Besvarad
2013-12-30
Besvarad
2014-01-01
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:237 Ett värdigt boende för flyktingar

av Yilmaz Kerimo (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

I spåren av tragedin i Syrien ökar nu migrationen i världen. Sverige har historiskt tagit ett stort ansvar för att erbjuda flyktingar skydd och ska också fortsätta att göra det. Men migration innebär också utmaningar, framför allt för de människor som flyttar men också för mottagarländerna. Om Sverige ska kunna ta emot människor på ett värdigt sätt bör alla kommuner ta ett solidariskt ansvar.

En central fråga handlar om flyktingars möjligheter till ett bra boende. I dag kan flyktingar som kommer till Sverige välja eget boende, EBO, eller anläggningsboende, ABO. Väljer man EBO kan man bosätta sig var man vill i landet, förutsatt att man kan uppge en adress. Väljer man ABO får man med hjälp av Migrationsverket ett boende någonstans i Sverige.

Eftersom kommunerna själva inte kan påverka antalet flyktingar som väljer EBO tar vissa emot många flyktingar, andra knappt några alls. I Stockholmsregionen är mönstret tydligt. Under de senaste två åren har 1 440 nyanlända fått en fristad i Södertälje, jämfört med 19 i Danderyd och 3 i Vaxholm.

I väntan på en översyn av EBO måste Migrationsverket kontrollera att de adresser som uppges är ett värdigt boende, annars ska de inte accepteras. I dag händer det att tio till tolv personer delar rum och att barnen sover på madrasser på golvet. Det är inte rimligt.

Tänker statsrådet vidta några åtgärder så att det blir ett mer solidariskt mottagande av flyktingar och så att de som väljer EBO har ett värdigt boende innan de beviljas att bo på dessa adresser?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:237 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 30 december

Svar på fråga

2013/14:237 Ett värdigt boende för flyktingar

Statsrådet Tobias Billström

Yilmaz Kerimo har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder så att det blir ett mer solidariskt mottagande av flyktingar och att de som väljer EBO har ett värdigt boende innan de beviljas att bo på dessa adresser.

Antalet personer som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt de senaste två åren – främst på grund av kriget i Syrien. Den generella bostadsbristen och ett ökat antal asylsökande gör att allt fler, närmare 70 procent, i dag väljer boenden anordnade av Migrationsverket.

För att underlätta för fler kommuner att ta emot nyanlända förstärker och differentierar regeringen från årsskiftet ersättningen till kommuner. Av lagen (2007:1091) om offentlig upphandling följer att Migrationsverket vid upphandling av tillfälliga boenden är bundet av anbuden och inte kan styra i vilken kommun de nya boendena placeras. Migrationsverket har därmed inte möjlighet att ta hänsyn till att vissa kommuner får ett större ansvar för mottagande av asylsökande och nyanlända än andra kommuner.

Det är en viktig princip att asylsökande själva kan avgöra var de vill bo någonstans. Dessutom får personer som har rätt att vistas i landet röra sig fritt enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Det egna boendet medför i vissa fall sociala problem, såsom trångboddhet och utsatthet på bostadsmarknaden. Erfarenheterna visar dock att boende på egen hand för många är positivt och bidrar till en större möjlighet att kunna leva ett normalt liv. Att bosätta sig nära släkt och vänner är naturligt. De asylsökande vill integreras, ha sociala kontakter och känna delaktighet i lokalsamhället. Utgångspunkten är att bevara möjligheten till val av boendeort och samtidigt stärka arbetslinjen i mottagandet av asylsökande.

Mot denna bakgrund avser jag inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.