Till innehåll på sidan

Fribrev för kommersiell verksamhet i Sveriges nationalparker

Skriftlig fråga 2013/14:251 av Eriksson, Jonas (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-07
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:251 Fribrev för kommersiell verksamhet i Sveriges nationalparker

av Jonas Eriksson (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

På uppdrag av regeringen genomför Naturvårdsverket en översyn av föreskrifter för Sveriges nationalparker. Ett uttalat syfte är att förbättra möjligheterna till kommersiell verksamhet.

Dialog och samverkan mellan Naturvårdsverket, länsstyrelser och arrangörer inom naturbaserad turism och organiserat friluftsliv är avgörande för att Sveriges nationalparker ska kunna erbjuda den mest inspirerande naturupplevelsen i Europa och bli en viktig del i utvecklingen av landsbygd och ökad turism utanför storstäderna samtidigt som nationalparkernas unika natur- och miljövärden skyddas och bevaras. Om antalet besökare till nationalparkerna ökar kommer också riskerna för slitage och störningar att öka.

I förslagen till nya föreskrifter föreslås tidigare gällande tillståndsplikt tas bort eller enbart gälla för större grupper. Dagens naturturism och organiserade friluftsliv består vanligtvis av mindre grupper. Att ta bort tillståndsplikten för mindre grupper gör att förvaltande myndigheter i stort sett avsäger sig möjligheten till dialog med och styrning av kommersiell verksamhet i nationalparkerna.

Om flera länsstyrelser frånsäger sig möjligheten att samtala med och ställa krav på kunskap, kompetens och lämpliga rutiner hos olika aktörer inom naturbaserad turism och organiserat friluftsliv hotas de positiva värdena i nationalparkerna som vi vill tillgängliggöra för fler. Detta torde knappast vara regeringens mening.

Vilka initiativ är miljöministern beredd att ta med anledning av det ovan framförda?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:251 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 7 januari

Svar på fråga

2013/14:251 Fribrev för kommersiell verksamhet i Sveriges nationalparker

Miljöminister Lena Ek

Jonas Eriksson har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att vidta med anledning av en översyn av nationalparksföreskrifterna. Jonas Eriksson oroas över att ändrade föreskrifter kan hota de positiva värdena i nationalparkerna som vi vill tillgängliggöra för fler.

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna se över förbud mot kommersiell verksamhet i föreskrifter för nationalparker. Målet är i första hand att ta bort onödiga begränsningar för friluftsliv och naturturism. Resultatet av översynen ska redovisas till regeringen senast den 15 juni 2014. Jag vill betona att det ingår i Naturvårdsverkets myndighetsuppdrag bl.a. att ta fram, förvärva och förvalta värdefulla naturområden för statens räkning (förordning (2012:989) med instruktion för Naturvårdsverket). Det ligger inom Naturvårdsverkets och inte regeringens ansvarsområde att ta fram och besluta föreskrifter för Sveriges nationalparker (nationalparksförordning SFS 1987:938). Regeringen kommer ta del av Naturvårdsverkets slutredovisning av uppdraget.

Jag vill ändå belysa några frågor. Jonas Eriksson hänvisar till att det i förslagen till nya föreskrifter föreslås att tidigare tillståndsplikt tas bort eller enbart ska gälla för större grupper. Översynen omfattar 16 nationalparker vilket innebär att det är 16 olika förslag till ändringar. Varje nationalpark har egna individuella föreskrifter.

Översynen genomförs av Naturvårdsverket i samråd med berörda länsstyrelser. Naturvårdsverket och länsstyrelserna har analyserat konsekvenser av hur föreskrifterna ser ut i dag, tagit fram förslag till ändrade föreskrifter och gjort en konsekvensbedömning både av vad som kan komma att hända om föreskrifterna förändras och om de inte förändras. Jag vill understryka att länsstyrelserna har haft samråd med berörda organisationer och andra närmast berörda under det pågående arbetet. De föreslagna ändringarna sänds ut på remiss av Naturvårdsverket, således en remiss per nationalpark.

Uppdraget till Naturvårdsverket att se över nationalparksförseskrifterna aviserades i propositionen Framtidens friluftsliv (prop. 2009/10:238). Vidare har regeringen i en skrivelse till riksdagen (skr. 2012/13:51) i december 2012 kompletterat friluftslivspolitikens övergripande mål med både mätbara mål och ett system för uppföljning och utvärdering av måluppfyllelse. Riksdagen har behandlat såväl propositionen (bet. 2010/11:KrU3) som skrivelsen (bet. 2012/13:KrU4). Jag vill betona att vi i prop. 2009/10:238 slog fast att skyddade områden såsom nationalparker, naturreservat och kulturreservat är en tillgång för friluftslivet och bör göras tillgängliga för besökare där så är lämpligt. Aktiviteterna ska inte inverka negativt på nationalparkernas syfte, naturmiljön eller på besökarnas upplevelsevärden. I propositionen framhöll vi även att nationalparker och naturreservat kan bidra till landsbygdsutvecklingen i såväl glesbygd som tätortsnära landsbygder. Naturvården kan gynna det lokala näringslivet och värdefulla och intressanta natur- och kulturmiljöer är attraktioner för turism och besöksnäring. I betänkandet 2010/11:KrU3 instämmer riksdagen bl.a. i att naturturism kan ha betydelse för näringslivet och för ekonomisk tillväxt i olika regioner. 

I regeringens skrivelse Mål för friluftslivet (skr. 2012/13:51) i december 2012 fastställs bl.a. preciseringar som stöd i genomförandet och uppföljningen av målet om skyddade område. Alla nya beslut om naturreservat eller nationalparker ska ha föreskrifter som inte är onödigt ingripande när det gäller friluftsliv och organiserad verksamhet. Dessutom ska skyddade områden, som är utsedda som särskilt besöksintressanta, ha föreskrifter och skötselplaner som uppdateras när det gäller friluftsliv och organiserad verksamhet. Arbetet fortsätter med att ta fram riktlinjer och metoder för zonering som planeringsverktyg för friluftsliv inom skyddade områden.

Regeringen har dessutom tidigare i propositionen Hållbart skydd av naturområden (prop. 2008/09:214) utvecklat sin syn på hela bredden av frågor om områdesskydd, innefattande frågor som berör friluftslivet i de skyddade naturområdena.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.