Förtroendet för UD:s biståndshantering

Skriftlig fråga 2013/14:271 av Forslund, Kenneth G (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-19
Anmäld
2013-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-01-17
Svar anmält
2014-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2013/14:271 Förtroendet för UD:s biståndshantering

av Kenneth G Forslund (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

När jag debatterade med biståndsministern nyligen framkom att ministern anser att regler inte bara ska följas utan att man även bör hålla sig en bit ifrån gränsen för vad som är tillåtet. Hon ansåg det vara klokt att ändra beräkningsmodell så att inte biståndsministerns lön längre finansieras via biståndet.

Ministern syftade på att UD under flera år finansierade biståndsministerns och statssekreterarens löner med biståndsmedel. Utrikesministern försvarade dock agerandet i medierna vid den tidpunkt när kritiken framkom. Ändå hade UD, bland annat efter dialog med OECD:s Dac, ändrat beräkningsmodell, vilket alltså den nya biståndsministern anser vara positivt. Men departementschefens svar inger anledning till oro. Frågan är vilken hållning som gäller nästa gång en avvägning ska göras, om man ska tänja på regelverket eller hålla säkerhetsavstånd.

Det har vidare funnits kritik bland annat om att den biståndsplattform som ska styra biståndet inte bara är kraftigt försenad utan också har väckt kritik från andra departement. Den förra biståndsministerns ledarskap har allvarligt kritiserats, UD har kritiserats för att stoppa granskningar av dess biståndshantering och kritik har framkommit mot hur UD hanterar biståndsmedel. Senast i raden är att regeringen föreslagit ett nytt mål för utgiftsområde 7 som var så dåligt förberett och illa formulerat att riksdagens utrikesutskott skrev om det.

Sammantaget väcker detta många frågor om hur styrningen på departementet har fungerat. En ny biståndsminister har ju sedan dess tillträtt, och det har funnits tid att förbättra styrningen på Utrikesdepartementet.

Men eftersom en del frågor fortfarande kvarstår vill jag fråga utrikesministern:

Vad avser ministern att göra för att återställa förtroendet för Utrikesdepartementets arbete med biståndsfrågorna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:271 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström

den 17 januari

Svar på fråga

2013/14:271 Förtroendet för UD:s biståndshantering

Statsrådet Hillevi Engström

Kenneth G Forslund har frågat utrikesministern vad han avser göra för att återställa förtroendet för Utrikesdepartementets arbete med biståndsfrågorna. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen har sedan 2006 arbetat med en reformering av det svenska biståndet, i syfte att stärka styrning, effektivitet, resultat och transparens. Min uppfattning är att Utrikesdepartementets arbete med biståndsfrågor fungerar väl. OECD/DAC bekräftar den bilden, bland annat i den senaste granskning som presenterades i oktober 2013. Statistiska Centralbyråns senaste undersökning om bistånd och utveckling visar också att svenskarnas förtroende för biståndets effektivitet aldrig varit så högt som i dag.

Det finns dock anledning att fortsätta arbetet med reformering av det svenska biståndet i syfte att uppfylla de biståndspolitiska målen och säkerställa att skattebetalarnas medel hanteras på bästa sätt. Utrikesdepartementet har beslutanderätt över en del av biståndsbudgeten, totalt cirka 10,6 miljarder kronor. Det mesta, cirka 10,3 miljarder, är kärnstöd och påfyllnader till olika multilaterala utvecklingsbanker, organisationer eller fonder. Cirka 0,3 miljarder kronor går till öronmärkta insatser, s.k. strategiskt inriktade bidrag, och verksamheter inom prioriterade områden. Hanteringen av dessa medel har varit föremål för såväl extern som intern granskning och analys. Utrikesdepartementet har som följd av denna granskning vidtagit ett antal åtgärder för att stärka styrningen och uppföljningen av dessa. Detta arbete kommer att fortsätta under 2014.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.