Ungdomars rätt till arbete

Skriftlig fråga 2013/14:29 av Wallén, Anna (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-02
Anmäld
2013-10-03
Besvarad
2013-10-09
Svar anmält
2013-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 oktober

Fråga

2013/14:29 Ungdomars rätt till arbete

av Anna Wallén (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Nästan var fjärde ungdom i Sverige står i dag utan arbete. I Västerås saknar 1 950 unga ett jobb att gå till. Samtidigt uppger arbetsgivare i Västerås och Västmanland att de har stora svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Vart femte rekryteringsförsök misslyckas.

Det finns ett rekryteringsgap på arbetsmarknaden. Genom att ge unga rätt till hjälp och stöd från första dagen i arbetslöshet kan vi optimera deras chanser till jobb, studier eller praktik. Detta kräver ekonomiska resurser och finansieras inte av vackra ord och fina ambitioner.

Regeringen väljer i stället i detta allvarliga läge att prioritera skattesänkningar framför hjälp till unga arbetslösa. Till det har man skapat stelbenta regelverk där Arbetsförmedlingen inte kan använda tillgängliga medel. Myndigheten tvingades lämna tillbaka 3 miljarder under 2012, pengar som borde ha gått till att få ut unga i arbete. Detta är oacceptabelt och ett svek. För varje dag i arbetslöshet ökar utanförskapet och hopplösheten.

I Västerås tar kommunen det ansvar som egentligen åligger Sveriges regering – att hjälpa unga till jobb. Man prioriterar denna fråga och skjuter till resurser där regeringen drar ned. I samarbete med Arbetsförmedlingen får unga hjälp till jobb, studier eller praktik.

Mot denna bakgrund vill jag fråga:

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att prioritera ungdomsarbetslösheten så att fler unga får ett jobb?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:29 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 9 oktober

Svar på fråga

2013/14:29 Ungdomars rätt till arbete

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Anna Wallén har frågat mig vad jag gör för att prioritera ungdomsarbetslösheten så att fler unga får jobb.

Regeringen har hitintills genomfört en rad reformer för att motverka ungas utanförskap och för att sänka trösklarna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.I budgetpropositionen för 2014 föreslås både nya och bredare vägar för unga att få jobb.

Bland annat föreslås ett stöd för yrkesintroduktionsanställningar somska underlätta ungas övergång från skola till arbetsliv och trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning. Anställningarna innebär att arbete kombineras med utbildning och handledning. Regeringen bedömer att yrkesintroduktionsavtalen har potential att påtagligt bidra till att underlätta arbetsmarknadsinträdet för unga och därigenom minska ungdomsarbetslösheten.

En mer fokuserad nedsättning av socialavgifternaför dem yngre än 23 år föreslås även i budgetpropositionen.Detta bedöms leda till en lägre arbetslöshet bland unga och ekonomin i sin helhet.

Sedan 2012 erbjuds ungdomar som skriver in sig på Arbetsförmedlingen ett förstärkt förmedlingsstöd redan från första dagen i arbetslöshet. Regeringen föreslår nu ytterligare resurser för att förstärka arbetet med matchnings- och vägledningsinsatser för unga. Därtillkan också nämnas en förlängning av det förhöjda studiebidraget för unga inom garantierna som återupptar sina gymnasiestudier.

Jag vill i sammanhanget också peka på en vanlig missuppfattning kring arbetslösheten bland unga. Det är påståendet att nära var fjärde ungdom i Sverige är arbetslös.Den relativa arbetslösheten definierasemellertid utifrån arbetsutbudet, dvs. hur många som deltar i arbetskraften. Många ungdomar deltar inte i arbetskraften, framförallt pga. att de studerar: ungefär varannan ung i åldrarna 15-24 är i arbetskraften och av dessa är i sin tur knappt var fjärde arbetslös. Utöver detta bör nämnas att en stor del av dessa arbetslösa unga dessutom är heltidsstuderande som söker arbete vid sidan av studierna.

Arbetslösa unga utgör likafullt en av våra största utmaningar och regeringens budget innehåller kraftfulla åtgärder för att öka efterfrågan och sysselsättningen. Nämnda satsningar på fler vägar för unga in på arbetsmarknadenär en del i regeringens strävan att minska ungdomsarbetslösheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.