Till innehåll på sidan

Polisens insatser mot organiserad brottslighet

Skriftlig fråga 2013/14:292 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-20
Besvarad
2014-01-02
Besvarad
2014-01-03
Svar anmält
2014-01-13
Anmäld
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2013/14:292 Polisens insatser mot organiserad brottslighet

av Eva-Lena Jansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Den grova organiserade brottsligheten har fått fäste i Sverige, och den utvecklingen skapar en otrygghet i samhället som vi inte tidigare haft. På flera platser i landet sker det nu en maktkamp om narkotikahandeln och annan grov brottslighet. I Örebro och Kumla har det skett skottlossning och gänguppgörelser som skapar oro och frustration bland medborgare. Kampen mot denna typ av brottslighet måste prioriteras. Arbetet mot den grova organiserade brottsligheten behöver förstärkas centralt i form av en nationell spjutspetsorganisation. För detta ändamål har Socialdemokraterna anslagit 50 miljoner kronor extra till polisen i budgeten jämfört med regeringen. Tillskottet var tänkt att användas för att skapa fler tjänster vid Rikskriminalpolisen med specialistkompetens om den grova organiserade brottsligheten. Nyligen avslogs Socialdemokraternas budget vilket innebär att denna satsning uteblir.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är följande:

Avser justitieministern och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av den senaste tidens allvarliga händelser i Örebro och Kumla?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:292 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 januari

Svar på fråga

2013/14:292 Polisens insatser mot organiserad brottslighet

Justitieminister Beatrice Ask

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder med anledning av den senaste tidens allvarliga händelser i Örebro och Kumla.

De händelser som frågeställaren beskriver är allvarliga och jag utgår från att polisen och övriga myndigheter gör sitt yttersta för att komma tillrätta med situationen.

Regeringen initierade under förra mandatperioden en nationell satsning mot grov organiserad brottslighet. Mobiliseringen, som nu involverar tio myndigheter inom och utom rättsväsendet, har lett till ett mer omfattande och uthålligt arbete än tidigare. Samarbetet har gett goda resultat i form av fällande domar och långa fängelsestraff men också indrivning av miljontals skattekronor från kriminell verksamhet.

Regeringen ser också över lagstiftningen på ett antal områden för att skapa ännu bättre förutsättningar för en effektiv bekämpning av den organiserade brottsligheten. En särskild utredare har fått i uppdrag att undersöka om det straffrättsliga regelverket mot organiserad brottslighet kan skärpas. I nyligen beslutade tilläggsdirektiv har regeringen också gett utredaren i uppdrag att överväga och föreslå de åtgärder som krävs för att höja straffminimum för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och införa en särskild straffskala för synnerligen grovt vapenbrott. Utredaren ska även överväga om grovt vapenbrott bör kriminaliseras på försöks-, förberedelse- och stämplingsstadiet.

Ombildningen av de 21 polismyndigheterna till en myndighet ska säkra både det lokala arbetet och den specialistkompetens som krävs för ett framgångsrikt arbete mot den grova organiserade brottsligheten.

Regeringens och rättsväsendets initiativ på området har självklart en viktig roll för att motverka att den organiserade brottsligheten får fäste, men det behövs också ett engagemang från övriga samhället. Såväl kommuner som företag och andra organisationer kan utifrån sina respektive roller bidra till att förhindra eller störa den organiserade brottsligheten. Rikskriminalpolisen har inlett ett samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting för att kunna stödja kommunerna i detta arbete. Jag har bjudit in ett antal kommuner till ett rundabordssamtal för att diskutera hur arbetet kan utvecklas.

Regeringen har gjort kraftfulla satsningar på polis och åklagare de senaste åren, vilket ytterligare stärker förutsättningarna för att kunna bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.