Kontrollprogram för grisar

Skriftlig fråga 2013/14:297 av Leander, Helena (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-08
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga

2013/14:297 Kontrollprogram för grisar

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

I Sverige finns fyra branschinitierade djuromsorgsprogram – för slaktkyckling/kalkon, värphöns, unghöns och nötdjur som går ute – som tillämpas som kontrollprogram knutna till lagstiftningen. Det innebär att anslutna djurägare åtar sig vissa skötselåtgärder och kontroller men i gengäld får lättnader för vissa av djurskyddslagstiftningens krav, i syfte att djurskyddslagstiftningens mål ska kunna uppnås på ett annat sätt än vad minimikraven kräver. Djurskyddslagsutredningen föreslår att möjligheten att delta i kontrollprogram, inte bara för nu aktuella djurslag, tydliggörs i lagen. Sveriges Grisföretagare har nyligen tagit fram ett förslag till kontrollprogram för grisar som hittills genomförs som ett pilotprojekt – med 65 000 deltagande grisar – efter prövning av djurförsöksetisk nämnd. Pilotprojektet ska enligt projektbeskrivningen utvärderas av näringens egna veterinärer och en projektgrupp från Jordbruksverket, men däremot sägs ingenting om forskare/etologer, djurskyddsorganisationer och andra som kan bidra till att projektet får en saklig och opartisk utvärdering. Kontrollprogrammet innehåller en rad förändringar som är problematiska ur djurvälfärdssynpunkt, som tidigare avvänjning, fixering av suggor, isoleringsbås för suggor i stället för lösdrift och ökad beläggning, utan att detta kompenseras av motsvarande förstärkningar av djurvälfärden. Förändringarna motiveras av att dagens intensiva grisuppfödning skapar djurvälfärdsproblem, som man nu försöker lösa genom att skapa nya djurvälfärdsproblem. Skulle detta genomföras på bred front riskerar djurskyddet för svenska grisar att urholkas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga landsbygdsministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att djurvälfärden för svenska grisar inte ska urholkas?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:297 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:297 Kontrollprogram för grisar

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Helena Leander har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att djurvälfärden för svenska grisar inte ska urholkas.

Djurskydd är en mycket viktig fråga för regeringen. Vi arbetar för att få gehör för den svenska synen på djur och djurskydd i EU och internationellt. Sverige har varit drivande i EU:s djurslagsspecifika lagstiftning, inte minst vad gäller EU:s grisdirektiv. Direktivet innehåller flera långtgående bestämmelser för att öka djurskyddet vid grishållning. Sverige har fortfarande längre gående krav än EU för grishållning.

Den svenska grisnäringen har sett ett behov av att utveckla ett kontrollprogram för grisar i syfte att öka flexibiliteten för den enskilda gården utan att djurskyddet försämras. Det förslag till program som har tagits fram testas i ett pilotprojekt i samarbete med Jordbruksverket. En saklig utvärdering av projektet är mycket viktigt. Därför kommer Jordbruksverket vid utvärderingen av projektet att tillsätta en grupp där externa intressenter är representerade. Information och diskussion om projektet har också ägt rum vid möten i Jordbruksverkets djurskyddsråd. Djurskyddsrådet består av ett brett spektrum av externa djurskyddsexperter.

Det finns som Helena Leander anger redan upprättade kontrollprogram för vissa fjäderfän och nötkreatur. Dessa program är utvecklade i samma syfte som nämns ovan, det vill säga att ge den enskilda djurhållaren en ökad flexibilitet i hur god djurvälfärd ska uppfyllas. För att säkra en god djurvälfärd åtar sig djurhållaren extra skötselåtgärder eller extra krav i djurens miljö. På samma sätt måste de åtgärder som ingår i ett kontrollprogram för grisar garantera en djurvälfärdsnivå som minst uppfyller lagens krav.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.