Åtgärder mot bränder

Skriftlig fråga 2013/14:305 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-09
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 januari

Fråga

2013/14:305 Åtgärder mot bränder

av Hans Olsson (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Medierna kunde efter årsskiftet konstatera att det under 2013 hade dödats 104 personer av bränder, en siffra som legat konstant under de tre senaste åren. Ensamma, äldre personer med nedsatt förmåga löper störst risk.

Av dem som dog vid bränder 2013 var över 40 procent 65 år eller äldre. Flertalet av dessa personer hade nedsatt rörlighet genom handikapp eller sjukdom. I åldersgruppen 20–64 år har fler än hälften av de omkomna konsumerat alkohol före olyckan.

Över 80 procent av bränderna har inträffat i bostäder. Det är ungefär lika många bränder som sker i villor som i lägenheter. Den vanligaste kända brandorsaken är rökning, som stått för nästan en tredjedel av dödsbränderna. Andra orsaker är elfel, levande ljus och anlagd brand. I omkring hälften av dödsbränderna har det ännu inte gått att fastställa orsakerna.

Uppgifterna ger vid handen att olika åtgärdsprogram och kampanjer mot dessa dödsfall borde kunna sättas in. Samverkan med statsrådet för folkhälsan och för äldre behövs. Precis som på trafikområdet borde mål för reducering av dödsfallen kunna utvecklas.

Jag har följande fråga:

Genom vilka åtgärder avser ministern att minska antalet dödsfall genom bränder?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:305 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:305 Åtgärder mot bränder

Försvarsminister Karin Enström

Hans Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att minska dödsfall genom bränder.

När det gäller olyckor vill jag först slå fast att Sverige är i flera avseenden ett av världens säkraste länder men att det fortfarande finns utmaningar i arbetet med skydd mot olyckor. Brandskydd är en del av detta. Arbetet med skydd mot olyckor inklusive brandskyddsarbetet bör utgå från den enskildes förutsättningar och utvecklas i takt med samhällsutvecklingen.

Regeringen har under de senaste åren vidtagit ett flertal åtgärder som relaterar till brandskydd för äldre.

I mars 2010 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att i samarbete och samråd med ett antal aktörer ta fram en nationell handlings- och åtgärdsplan för säkerhetsfrämjande arbete för personer 65 år och äldre (S2010/ 2274/FST). Brandskydd var ett av de områden som hanterades.

Syftet med den nationella handlingsplanen är att äldre personer ska drabbas av färre olyckor, bevara hälsa och funktionsförmåga i högre ålder samt känna ökad trygghet och säkerhet.

I oktober 2010 gav regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att redovisa en nationell strategi för att stärka brandskyddet genom stöd till enskilda (Fö2009/2196/SSK). MSB har tagit fram visionen att ”Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand”. Mål i strategin är bl.a. att antalet omkomna och svårt skadade vid bränder i bostadsmiljö ska minskas med minst en tredjedel till år 2020, att öka medvetenheten hos enskilda om brandrisker och att öka förekomsten av fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustning i bostäder.

På uppdrag av regeringen har MSB i november 2011 redovisat de åtgärder som vidtagits inom arbetet med den nationella strategin (Fö2010/1663/SSK). En nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor med uppgiften att samordna, långsiktigt förvalta och vid behov utveckla den nationella strategin har bildats.

I mars 2013 gav regeringen Boverket i uppdrag att tillsammans med ett antal aktörer göra en översyn av lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.(S2009/1816/FST). I uppdraget ingår att utreda om brandskyddsåtgärder ska kunna ingå i bostadsanpassningsbidraget. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har föreslagit att automatiska släcksystem eller liknande bör ingå.

Regeringen har i januari 2014 tillsatt en utredning (dir. 2014:2) som ska lämna förslag på åtgärder som främjar äldres hälsa, trygghet och självbestämmande. Utredningen har att ta hänsyn till äldres behov av säkerhet och trygghet bl.a. avseende brandskydd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.