Minoriteters rättigheter i Syrien

Skriftlig fråga 2013/14:310 av Kakabaveh, Amineh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-14
Anmäld
2014-01-14
Besvarad
2014-01-21
Svar anmält
2014-01-22
Besvarad
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga

2013/14:310 Minoriteters rättigheter i Syrien

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 19 december arresterades Assyriska Demokratiska Organisationens ledare Gabriel i staden Qamishli i nordöstra Syrien av den syriska underrättelsetjänsten och är sedan dess fängslad. Assyriska Demokratiska Organisationen har sedan den grundades 1957 arbetat för en demokratisk, jämställd och sekulär statsbildning i Syrien.

Oppositionella har i decennier fängslats, torterats och mördats av den syriska regimen under alla tider, och detta har intensifierats efter den syriska revolutionens inledning år 2011.

Sverige har spelat en viktig roll för att minoriteters mänskliga fri- och rättigheter garanteras. Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

På vilket sätt avser utrikesministern att agera för Sveriges del samt inom EU och FN för att minoriteters grundläggande rättigheter ska garanteras i Syrien nu och i framtiden samt för frigivning av Gabriel i Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:310 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 januari

Svar på fråga

2013/14:310 Minoriteters rättigheter i Syrien

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige som enskilt land, som medlem i EU samt inom FN för att verka för syriska minoriteters grundläggande rättigheter nu och i framtiden samt för frigivning av Gabriel (Moshe Korieh).

Assadregimen har under många år gjort sig skyldig till otaliga godtyckliga frihetsberövanden och trakasserier av bl.a. människorättsförsvarare, oppositionella och minoriteter. De syriska domstolarnas oberoende i förhållande till den verkställande makten är nästintill obefintligt.

Det finns rapporter om att Gabriel Moshe Korieh gripits den 19 december 2013 av den syriska underrättelsetjänsten men att fallet ännu inte har hänförts till någon domstol. EU har under många år innan krigets utbrott aktivt arbetat för att ge uppmärksamhet till dylika enskilda fall genom exempelvis observation av rättegångar i Syrien, EU-uttalanden på plats och demarscher. Dessa typer av åtgärder har tyvärr försvårats i takt med att säkerhetssituationen försämrats i Syrien och den diplomatiska närvaron minskat.

Frågan om politiska fångar är fortsatt viktig och EU är tydlig med att politiska fångar måste friges. I rådsslutsatser om Syrien har EU vid upprepade tillfällen krävt att politiska fångar friges och EU kommer att fortsätta med detta.

I enlighet med Genèvekommunikén, som FN endosserat i säkerhetsrådsresolution 2118, ska alla som fängslats godtyckligen på grund av exempelvis sina politiska aktiviteter friges och det framtida Syrien ska följa internationella normer vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och pluralism. Sverige kommer delta i Genève II-konferensen den 22 januari 2014 och stödjer ett fullt genomförande av Genèvekommunikén.

Många syrier som riskerar att fängslas för sina politiska åsikter och arbete har fått asyl i Sverige. Sverige är det land i EU som tagit emot flest syriska asylsökanden sedan januari 2012.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.