EU:s ministermöte och syriska fredssamtal

Skriftlig fråga 2013/14:321 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-16
Anmäld
2014-01-16
Besvarad
2014-01-21
Svar anmält
2014-01-22
Besvarad
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2013/14:321 EU:s ministermöte och syriska fredssamtal

av Eva-Lena Jansson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Situationen i krigets Syrien är fruktansvärd för landets invånare. Övergrepp och våld är ständiga inslag den syriska vardagen. Flera miljoner människor är på flykt, och situationen för minoritetsgrupper är mycket allvarlig. I april 2013 kidnappades två biskopar och deras chaufför mördades. Den 26 april gjorde EU:s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton ett uttalande där hon uttryckte sin bestörtning över att religiösa ledare blivit måltavlor i konflikten och krävde att biskoparna skulle friges.

Nu har snart nio månader gått sedan kidnappningen av de båda biskoparna ägde rum. En person har enligt uppgifter i medier gripits av turkisk polis för inblandning i kidnappningen, men det saknas information om huruvida det pågår någon utrednings- eller rättsprocess. Med tanke på att kidnappningen av de båda biskoparna har väckt stor bestörtning och uppmärksamhet i omvärlden förefaller det märkligt att det inte kommer någon information från Turkiet i detta fall.

Den 20 januari sammanträder EU:s utrikesministrar, och dagordningen för mötet toppas av kommande fredsamtalen mellan parterna i Syrien. 

Min fråga till utrikesministern är följande:

Avser utrikesministern att lyfta upp frågan om de båda kidnappade biskoparnas öde vid ministermötet den 20 januari?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:321 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 januari

Svar på fråga

2013/14:321 EU:s ministermöte och syriska fredssamtal

Utrikesminister Carl Bildt

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag under EU:s utrikesministermöte den 20 januari avsåg lyfta frågan om de i Syrien kidnappade biskoparna (Yohanna Ibrahim och Boulos Yazigi).

Svaret på frågan är nej. Mötet den 20 januari fokuserade på hur EU skulle kunna stötta Genève II-samtalen och vilka förtroendeskapande åtgärder som kunde vidtas för att exempelvis etablera vapenvilor, möjliggöra fångutväxlingar samt öka det humanitära tillträdet. Mötet fokuserade också på de regionala konsekvenserna av Syrienkonflikten.

Jag förstår och delar den oro som många känner över biskoparnas öde.

EU följer noga utvecklingen kring biskoparnas situation och har kontakter med bl.a. turkiska interlokutörer. Sverige står bakom det uttalande som EU:s höga representant, Catherine Ashton, gjort där EU fördömer handlingen och uppmanar till en omedelbar frigivning av biskoparna. EU:s hållning i frågan om biskoparnas situation är tydlig.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.