Statlig service på landsbygden

Skriftlig fråga 2013/14:324 av Andersson, Ulla (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-16
Anmäld
2014-01-16
Besvarad
2014-01-22
Svar anmält
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2013/14:324 Statlig service på landsbygden

av Ulla Andersson (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Landsbygdens livskraft är avgörande för att vi ska få ett land som håller ihop. Den statliga servicen på landsbygden är viktig för landsbygdens livskraft. Dess värre ser vi nu en utveckling där staten drar ned på sin verksamhet på landsbygden. Två händelser på senare tid i Gävleborgs län kan exemplifiera detta.

Lantmäteriet planerar att avveckla sitt kontor i Ljusdal samt i Sveg och Ånge. Detta leder till försämrade möjligheter till utveckling för stora delar av Norrlands inland. Lantmäteriets service har stor betydelse för företag, myndigheter och privatpersoner. Deras service är en viktig förutsättning för att kunna utveckla kommunen och näringslivet på orten.

Ytterligare ett exempel är att posthanteringen i Hofors föreslås flyttas till Sandviken, vilket försämrar servicen för de boende och företagen på orten. De anställdas transporter ökar, och deras arbetsdagar blir längre eftersom de nu måste börja pendla. Postens egna transporter lär också öka, vilket kommer att öka koldioxidutsläppen.

Jag vill därför fråga landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att inte statliga myndigheter ska avveckla sin verksamhet genom lokal närvaro på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:324 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 22 januari

Svar på fråga

2013/14:324 Statlig service på landsbygden

Statsrådet Stefan Attefall

Ulla Andersson har frågat landsbygdsministern vilka åtgärder ministern avser vidta för att inte statliga myndigheter ska avveckla sin verksamhet genom lokal närvaro på landsbygden.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har i den förvaltningspolitiska propositionen Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt (prop. 2009/10:175) framhållit att utgångspunkten för myndigheternas service ska vara en likvärdig tillgång till service för alla. Myndigheterna avgör i stor utsträckning själva, utifrån de mål för verksamheten som riksdagen och regeringen fastställer, hur den egna verksamheten ska organiseras för att på bästa sätt tillgodose medborgares och företags behov.

Flera myndigheter samverkar idag i gemensamma servicekontor såväl med andra myndigheter som med kommuner. Samverkan bygger på den s.k. samtjänstlagen. På det sättet kan myndigheterna säkerställa lokal närvaro på orter där man annars inte skulle kunna vara närvarande.

Regeringen säger i den förvaltningspolitiska propositionen att man ska ta ställning till om det behöver ställas tydligare krav på service och tillgänglighet på myndigheterna. I detta syfte har Statskontoret på regeringens uppdrag tagit fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan. Detta underlag bereds för närvarande i Regeringskansliet. I Regeringskansliet bereds också ett förslag om ändringar i den samtjänstlagen för att ytterligare förtydliga förutsättningarna för samverkan.

Det är enligt regeringens mening också viktigt att överväga om statliga myndigheters lokalisering i ökad utsträckning kan få en spridning över landet. Det handlar om att noga pröva om nya myndigheter kan lokaliseras utanför storstäderna, i första hand till länscentra eller andra större orter. En utgångspunkt vid ett sådant övervägande ska vara att myndigheterna ska ges goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.