Till innehåll på sidan

Regeringens hantering av etikprövningsnämnderna

Skriftlig fråga 2013/14:327 av Strand, Thomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-17
Anmäld
2014-01-17
Svar anmält
2014-01-22
Besvarad
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 januari

Fråga

2013/14:327 Regeringens hantering av etikprövningsnämnderna

av Thomas Strand (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Strax före jul meddelade Utbildningsdepartementet att flera ledamöter i olika etikprövningsnämnder inte får förnyat förtroende. Erik Lempert, ordförande för nämndledningen i Uppsala, uppger för Dagens Nyheter att ingen hade pratat med dem i förväg, utan allting skedde snabbt och plötsligt. Erik Lempert valde att lämna ordförandeuppdraget i protest.

Dessutom byts nu flera vetenskapliga sekreterare ut. De är nyckelpersoner i nämndernas arbete. Att hitta nya sekreterare göra man inte i en hast. Departementsrådet Katarina Bjelke säger till Dagens Nyheter att det har blivit lite turbulent.

Allt detta har fått till följd att viktiga forskningsstudier tillfälligt har stoppats sedan två etikprövningsnämnder ställt in sina januarisammanträden på grund av regeringens hantering av vilka som ska sitta i dessa nämnder. Martin Björk, professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet, kallar det för en forskningsskandal i Dagens Nyheters artikel.

Jag vill därför fråga utbildningsministern:

Hur kommer det sig att regeringens hantering av nya ledamöter i etikprövningsnämnder orsakat turbulens och tillfälligt stoppat viktiga forskningsstudier, och vad avser ministern att göra för att säkerställa att stabila och förtroendefulla rutiner etableras vid byte av ledamöter i etikprövningsnämnderna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:327 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 22 januari

Svar på fråga

2013/14:327 Regeringens hantering av etikprövningsnämnderna

Utbildningsminister Jan Björklund

Thomas Strand har frågat mig varför hanteringen av nya ledamöter i etikprövningsnämnderna orsakat turbulens och vad jag avser göra för att säkerställa att stabila och förtroendefulla rutiner etableras vid byte av ledamöter i etikprövningsnämnderna.

Etikprövningsnämnderna har funnits sedan 2003 och dess verksamhet är reglerad i lag och förordningar.

Eftersom en stor andel av ledamöterna har varit förordnade sedan nämnderna startade har ett antal nya ledamöter utsetts. Nämnderna har varit informerade i förväg om att många omförordnanden skulle ske.

Det är viktigt att etikprövning fungerar och sker skyndsamt. Regeringen följer arbetet och har dialog med etikprövningsnämnderna att så sker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.