Svenska pass vid människosmuggling

Skriftlig fråga 2013/14:338 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-21
Anmäld
2014-01-22
Besvarad
2014-01-29
Svar anmält
2014-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga

2013/14:338 Svenska pass vid människosmuggling

av Hans Hoff (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Allt fler svenska pass anmäls stulna eller borttappade. År 2008 försvann 46 000 pass och i fjol över 60 000. Sammanlagt 177 000 svenska pass beräknas vara på drift ute i världen. Det finns exempel på personer som på kort tid har tagit ut 20 pass.

Polisen i Europa har rapporterat att svenska pass används vid människosmuggling. Man misstänker att svenska pass säljs till människosmugglare, eftersom passägare har rätt att få ett nytt pass när man har blivit besluten eller tappat bort det.

För att motverka handel med pass har den svenska polisen föreslagit att man ska kunna hålla förhör med den som flera gånger på kort tid har tappat bort sitt pass. Människosmuggling skulle effektivt kunna avslöjas om det fanns läsare vid passkontroll som kan jämföra fingeravtrycken i läsaren och i det chip i passet där fingeravtrycket är lagrat.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förhindra att svenska pass används vid människosmuggling?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:338 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 29 januari

Svar på fråga

2013/14:338 Svenska pass vid människosmuggling

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Hoff har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att svenska pass används vid människosmuggling.

Jag besvarade i höstas två frågor inom samma ämne och berättade då att det redan har vidtagits flera åtgärder för att öka säkerheten i de svenska passen så att de blir svårare att förfalska. Det finns dock en problematik med att äkta pass används av någon som oriktigt utger sig för att vara den egentlige passinnehavaren och det finns all anledning att ta denna problematik på allvar.

Det pågår ett arbete hos Rikspolisstyrelsen att i samråd med andra berörda myndigheter ta fram förslag på åtgärder för att komma tillrätta med situationen. Enligt Rikspolisstyrelsen är arbetet i slutskedet och styrelsen överväger hur den ska gå vidare med resultatet. Såvitt jag har förstått övervägs både åtgärder som kan vidtas enligt gällande regelverk och åtgärder som kräver författningsändringar.

Jag avser nu att ta del av resultatet av Rikspolisstyrelsens arbete och utifrån det överväga vilka åtgärder som behöver vidtas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.