Visumtvång för medborgare i Kosovo

Skriftlig fråga 2013/14:340 av Dibrani, Adnan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-21
Anmäld
2014-01-22
Besvarad
2014-01-29
Svar anmält
2014-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga

2013/14:340 Visumtvång för medborgare i Kosovo

av Adnan Dibrani (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Republiken Kosovo har erkänts av 105 av FN:s 193 stater, bland annat USA och Sverige, och den internationella domstolen i Haag har godkänt republikens själständighetsförklaring i februari 2008.

Kosovo är ett litet land på Balkan, omgivet av stater som närmar sig EU i syfte att utöka utländska investeringar i landet, utbyte av handel, utbildning med mera mellan olika europeiska länder. Serber, makedonier, albaner, montenegriner med flera medborgare på Balkan kan i dag resa utan visum inom Europa.

Även Kosovo är i stort behov av investeringar, handelsutbyte och andra åtgärder för att bygga upp landet efter Kosovokriget. Därför är kontakterna med länderna i övriga Europa viktiga. I dag hindras detta av att man tvingas söka visum för resor till olika europeiska länder. Detta gäller även turism.

Fråga:

Avser utrikesministern att arbeta för att visumtvång för medborgare i Kosovo avskaffas vid resor inom Europa?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:340 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 29 januari

Svar på fråga

2013/14:340 Visumtvång för medborgare i Kosovo

Statsrådet Tobias Billström

Adnan Dibrani har frågat utrikesministern om han avser att arbeta för att visumtvång för medborgare i Kosovo avskaffas vid resor inom Europa. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Låt mig först förtydliga att Kosovo sedan drygt två år tillbaka har en pågående viseringsdialog med EU. Viseringsdialogen är utformad utifrån hur motsvarande dialoger för övriga länder på västra Balkan sett ut, med regelbunden uppföljning och utvärdering.

Inom ramen för denna viseringsdialog har en vägkarta tagits fram där det förtydligas vilka reformer som behöver genomföras och vilka kriterier som behöver uppfyllas för att ett beslut om viseringsfrihet ska kunna fattas för Kosovo. Sverige står bakom denna process och stöder Kosovo i sitt arbete för att uppnå kraven i vägkartan.

Kosovo har visat framsteg på områden som dokumentsäkerhet, gränskontroll, allmän ordning och säkerhet samt grundläggande rättigheter. Det är viktigt att de uppställda kriterierna genomförs fullt ut, inte minst i syfte att stärka rättssäkerheten och skyddet för de grundläggande rättigheterna i Kosovo. Det är min övertygelse att den pågående processen gynnar Kosovos viktiga reformarbete på ett mycket positivt sätt.

Det första steget i processen mot viseringsfrihet är att Kosovo genomför den överenskomna vägkartan fullt ut och i detta arbete stöder den svenska regeringen Kosovos strävan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.