Inställningen till kontanter

Skriftlig fråga 2013/14:369 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-01-30
Besvarad
2014-02-05
Svar anmält
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:369 Inställningen till kontanter

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Riksbankchefen Stefan Ingves höll i höstas ett föredrag med rubriken Har kontanter någon framtid?. Stefan Ingves tonade då ned rädslan för kontanternas försvinnande genom att påpeka att kontanterna ska finnas kvar. Vad riksbankschefen inte berörde var hur de viktigaste aktörerna kring kontanternas existens agerar. Storbankerna tar tydliga och allt snabbare steg för att avskaffa kontanterna. Både privatpersoner och företag rekommenderas och tvingas att överge kontanter. Bankerna vill inte ta emot kontanter, och avgifter konstrueras därefter. Storbankernas plan tycks vara att medborgare och företagare ska börja tycka att kontanter är besvärliga och att de därför själva vill att de ska tas bort och ersättas med kortbetalning. Kort kan bankerna belägga med avgifter, och dessutom tubbas kunderna till kreditköp, vilket ytterligare ökar inkomstmöjligheterna. Rånrisken har gjorts till ett stort argument mot kontanter. Det går ju att göra kontanter elektroniskt spårbara, och allteftersom kontanterna ersätts av elektronisk betalning ökar ju den brottslighet som går ut på att genom olika typer av dataintrång och falska uppgifter komma över pengar.

Frågan om kontanthanteringen är politisk. Regeringen och statsrådet kan inte överlämna till bankvärlden att helt i eget intresse bestämma över kontantanvändandet och dess upphörande när det passar dem.

Jag har följande fråga:

Vilken är statsrådets och regeringens konkreta uppfattning om formerna för och i den takt som nu sker i en eventuell utfasning av kontanter?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:369 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:369 Inställningen till kontanter

Statsrådet Peter Norman

Anders Karlsson har frågat mig vilken min och regeringens konkreta uppfattning är i frågan om det eventuellt pågår en utfasning av kontanter i samhället, och i så fall formerna för detta och i vilken takt det sker.

Det är inte aktuellt att fasa ut kontanter i Sverige. Detta blir inte minst tydligt mot bakgrund av att nya sedlar och mynt tas fram till 2015.

Vi ser dock att utvecklingen går mot att allt fler konsumenter väljer att betala på andra sätt än med kontanter, t ex med kort eller via mobiltelefon.

Från ett konsumentperspektiv är det emellertid angeläget att det dels finns god tillgång till kontanter för den som så önskar, dels att det finns tillräckliga möjligheter att göra såväl uttag som insättningar av kontanter.

Försörjningen av kontanter till samhällsekonomin och den kedja av aktörer som sköter den har genomgått stora förändringar under senare år. För att säkerställa att regelverket för kontanthanteringen är fullgott och heltäckande tillsatte regeringen förra sommaren en utredning som bland annat ska ta ställning till om det är lämpligt att kontanthanteringen hanteras av den privata sektorn eller om staten åter bör ta på sig ansvaret för hela eller delar av kontanthanteringen. Utredningen ska lämna sina förslag i september i år.

Jag vill i detta sammanhang också nämna att länsstyrelserna tillsammans med Post- och telestyrelsen har regeringens uppdrag att arbeta för regionala stöd- och utvecklingsinsatser för att trygga tillgången till grundläggande betaltjänster på de orter och i den landsbygd där samhällets behov inte längre tillgodoses av marknaden.

För arbetet med att bedöma behovet av och för att genomföra stöd- och utvecklingsinsatser för att trygga tillgången till grundläggande betaltjänster kan länsstyrelserna söka medel från Post- och telestyrelsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.