Till innehåll på sidan

Automatisk nykterhetskontroll vid färjeterminaler

Skriftlig fråga 2013/14:406 av Johansson, Lars (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-06
Anmäld
2014-02-06
Besvarad
2014-02-12
Svar anmält
2014-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2013/14:406 Automatisk nykterhetskontroll vid färjeterminaler

av Lars Johansson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Den automatiska nykterhetskontrollen vid Tysklandsterminalen i Göteborg har enligt en nu genomförd utvärdering givit mycket goda resultat. Projektet har pågått under hösten 2013 och avslutades den 31 december.

Testlab, som genomfört projektet, kan nu visa att av 6 451 lastbilsförare har bara 3 varit alkoholpåverkade. Av 2 294 personbilsförare var 7 alkoholpåverkade. (Till skillnad från lastbilsförarna, som fick information på båtarna, hade övriga passagerare inte någon information om nykterhetskontrollen.)

Resultatet ska jämföras med den myndighetskontroll som gjordes under våren 2013, då 1 900 fordonsförare kontrollerades och 20 förare var alkoholpåverkade.

Fakta talar för sig själva att automatiska nykterhetskontroller är effektiva och ger goda resultat och därmed minskar risken för olyckor i trafiken.

Jag vill därför fråga statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd:

Vilka åtgärder är statsrådet och regeringen beredda att vidta för att de stora hamnarna ska få automatiska nykterhetskontroller?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:406 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 12 februari

Svar på frågorna

2013/14:393 Alkoholbom och trafiksäkerhetsfrågor i Kapellskär

2013/14:406 Automatisk nykterhetskontroll vid färjeterminaler

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Lars Johansson har frågat mig om alkobommen i Kapellskär är på plats den 23 april och vilka åtgärder som har vidtagits i fråga om den ökade trafikbelastningen. Frågan ställs mot bakgrund av Tullverkets beslut att stänga tullklareringsexpeditionen i Kapellskär vid månadsskiftet april-maj. Vidare har Lars Johansson frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen är beredda att vidta för att de stora hamnarna ska få automatiska nykterhetskontroller.

Enligt vad jag har erfarit berör Tullverkets beslut om verksamheten i Kapellskär endast Tullverkets klareringsverksamhet och inte brottsbekämpningen. Sedan sex år tillbaka arbetar Tullverket med mobila brottsbekämpningsgrupper i Kapellskär.

Anledningen till nedläggningen av den manuella klareringen är enligt Tullverket att kundunderlaget och ärendemängden har sjunkit drastiskt på senare år. Idag deklarerar nästan 98 procent av alla företag sina varor elektroniskt. Med de möjligheter som finns till elektronisk hantering är det få som behöver uppsöka annan klareringsort. Tullverket för vidare en dialog med de företag som berörs för att finna fungerande lösningar för deras del. Den procedur som fortfarande kräver manuell hantering är uppstart av TIR-carnet, vilket Tullverket beräknar vara ca 150 stycken per månad i Arlanda, efter stängningen av klareringsexpeditionen vid Kapellskär.

Som framgår ovan berörs inte de nykterhetskontroller som genomförs på chaufförer från fartygen av nedläggningen. När det gäller alkobommarna har situationen inte ändrats sedan interpellationsdebatten i november 2013 om automatisk nykterhetskontroll i stora hamnar med färjeterminaler.

Som jag sade då är jag mycket positiv till att kontrollerande myndigheter på ett effektivt och lätt sätt ska kunna nykterhetstesta lastbilsförarna som kommer från färjorna. Alkobommarna kan bli ett värdefullt komplement och stöd till kontrollerande myndigheters arbete med detta. Det var just av dessa skäl som jag invigde försöksprojektet i Göteborg.

Många parter är dock inblandade i ett projekt av detta slag, som tidigare redovisats. Om de finner att utvärderingen av försöksprojektet är positiv finns det goda möjligheter för intressenterna att utveckla liknande kontroller vid andra färjeterminaler och i en förlängning kanske använda tekniken vid polisens vägkontroller. För regeringen gäller det att se till att det är möjligt att pröva och införa innovativa sätt att förbättra och effektivisera arbetssätt som detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.