Förändringar av de regionala nyheterna

Skriftlig fråga 2013/14:439 av Holma, Siv (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-21
Anmäld
2014-02-25
Besvarad
2014-02-26
Svar anmält
2014-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2013/14:439 Förändringar av de regionala nyheterna

av Siv Holma (V)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Norrbottens riksdagsledamöter har skrivit ett brev till Eva Hamilton, vd för Sveriges Television, med ett antal frågor där vi uttrycker vår oro inför de planerade förändringarna av de regionala nyheterna som ska genomföras med start 2015.

Förändringarna innebär en utökning av antalet regionala nyhetsprogram från dagens 11 till 21. Det anslås inga nya medel till utökningen, utan den ska finansieras inom de anslag som finns i dag. Finansieringen bygger således på omfördelning av befintliga resurser, vilket kommer att få konsekvenser för såväl de befintliga som de nya nyhetsprogrammen med mera. Samtliga regionala nyhetsprogram kommer att bandas någon timme före sändning för att genom att centralisera teknikinvesteringar och tjänster kunna lösgöra resurser för att satsa på journalistik. Samtidigt planeras sändningstiderna att minska till tre gånger tio minuter, eller i värsta fall till en sjuminuters sändning. Försämringarna för tittarna ska kompenseras av en utökad satsning på webben. Det är bra att det som produceras finns tillgängligt på webben, men det kan inte fullt ut ersätta det tittarna vill se i tv. Dessutom vill jag understryka att Sverige inte är ett homogent samhälle där alla utnyttjar eller har tillgång till smarta telefoner eller datorer. Enligt Post- och telestyrelsen saknar i dag 1,2 miljoner svenskar en dator, och företrädesvis gäller det äldre människor. Norrbotten har en relativt ålderstigen befolkning. Det är en demokratisk angelägenhet att alla som vill ska kunna nås av SVT:s nyheter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:

Avser statsrådet att satsa på att utöka antalet regionala nyhetsprogram genom att förbättra de ekonomiska villkoren inför nästa tillståndsperiod?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:439 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 26 februari

Svar på fråga

2013/14:439 Förändringar av de regionala nyheterna

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Siv Holma har frågat mig om jag avser att satsa på att utöka antalet regionala nyhetsprogram genom att förbättra de ekonomiska villkoren för Sveriges Television (SVT) inför nästa tillståndsperiod.

Regeringen beslutade den 19 december förra året om sändningstillstånd och anslagsvillkor för SVT, mot bakgrund av riksdagens beslut om propositionen Bildning och tillgänglighet – radio och tv i allmänhetens tjänst 2014–2019. Detta framgår av mitt svar den 18 februari i år på en interpellation från Marie Nordén (S) om SVT:s regionala nyhetsbevakning.

Enligt sändningstillståndet, som gäller för perioden 2014–2019, ska SVT utforma sina program så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen. SVT:s nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska ha olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter. Företaget ska även sända regionala nyhetsprogram.

Enligt anslagsvillkoren ska SVT ha en decentraliserad organisation som skapar goda förutsättningar för självständigt beslutsfattande på regional och lokal nivå. Den lokala och regionala organisationen ska ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna spegla respektive områdes särprägel och egenart. Organisationen ska utformas med syfte att möjliggöra hög närvaro av personer ute i landet med kunskap om och förankring i de olika regionerna.

Den andel av allmänproduktionen i SVT:s rikssändningar som produceras utanför Stockholm ska uppgå till minst 55 procent. Anslagsvillkoren innehåller samtidigt skrivningar om att SVT inom tillgängliga ekonomiska ramar ska göra de prioriteringar som krävs för att uppfylla uppdraget. Verksamheten ska inom ramen för uppdraget bedrivas rationellt och SVT ska kontinuerligt arbeta för ökad effektivitet och produktivitet.

Inom ramen för dessa styrdokument sköter SVT sin verksamhet självständigt. Detta gäller också frågan om hur organisationen ska se ut. Jag har varken inblick i eller synpunkter på den översyn av det regionala nyhetsarbetet som pågår internt i SVT.

Företaget redovisar årligen i en public service-redovisning hur uppdraget från riksdag och regering har uppfyllts. Granskningsnämnden för radio och tv granskar denna redovisning och bedömer om företaget har uppfyllt uppdraget. Granskningsnämndens bedömningar redovisas varje år till regeringen.

Som framgår ovan har en ny sexårig tillståndsperiod just inletts. Det är för tidigt att uttala sig om vilka förändringar, t.ex. i de ekonomiska villkoren för SVT, som är aktuella inför nästa tillståndsperiod vilken inleds 2020.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.