Konsekvenser av regional indelning

Skriftlig fråga 2013/14:448 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-25
Anmäld
2014-02-25
Besvarad
2014-03-05
Svar anmält
2014-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 februari

Fråga

2013/14:448 Konsekvenser av regional indelning

av Christina Oskarsson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Åmåls kommun och hela Dalsland ingår i Västra Götalands regionbildning. Åmål ingår också både i ett kommunalt samarbete i Fyrbodals kommunalförbund och i affärsområdet Fyrbodal inom Västtrafik. Fyrbodals kommunalförbund är ett av de fyra regionala kommunalförbunden i Västra Götalands län. Det är en samarbetsorganisation för 14 kommuner som ligger i det som tidigare var Dalsland, Bohuslän och norra Älvsborg.

Skatteverkets mittregion omfattar Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län samt kommunerna Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed.

I Mittregionen utreds nu möjligheten att nedgradera två kontor till servicekontor, det i Mora och det i Åmål. I båda fallen borde det anläggas regionalpolitiska aspekter, och i fallet Åmål blir det extra stökigt eftersom kommunen i övrigt lever i Västra Götaland medan besparingsbehov i Skatteverket Mitts verksamhet ger konsekvenser i Åmål. Till saken hör att Dalsland som sådant hårt har drabbats av olika företagsnedläggningar.

Fråga:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i fråga om den statliga förvaltningsorganisationen och att kommuner kan drabbas av att de tillhör olika geografiska områden inom myndigheter och offentlig verksamhet när det ska sparas?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:448 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 5 mars

Svar på fråga

2013/14:448 Konsekvenser av regional indelning

Statsrådet Stefan Attefall

Christina Oskarsson har frågat mig om jag avser ta några initiativ i fråga om den statliga förvaltningsorganisationen och att kommuner kan drabbas av att de tillhör olika geografiska områden inom myndigheter och offentlig verksamhet när det ska sparas.

För den statliga organisationen är utgångspunkten att det bör vara en så långt som möjligt likvärdig tillgång till service för alla. Regeringen gör i den förvaltningspolitiska propositionen (prop. 2009/10:175) bedömningen att varje myndighet har ett ansvar för sin egen utveckling. Regeringen beslutar inte hur myndigheterna ska organiseras sin verksamhet i detalj. Inom de ramar som regering och riksdag gett bestämmer varje myndighet hur den egna verksamheten ska organiseras för att på bästa och mest effektivt uppnå de angiva målen. De myndigheter vars verksamhet täcker hela landet bestämmer som huvudregel själva vilka verksamheter som lokaliseras till olika orter.

Det är Skatteverkets ansvar att, med utgångspunkt i målen för verksamheten, fortlöpande pröva hur tillgängliga resurser används. Den lokala närvaron ska alltid styras av verksamhetens behov, och måste vägas mot krav på effektivitet och hushållande med skattemedel.

När det gäller hur kommunerna väljer att samarbeta och vilka kommunalförbund som respektive kommun väljer att ingå i bestämmer kommunerna själva.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.