Till innehåll på sidan

Lågt utnyttjande av det särskilda tandvårdsbidraget

Skriftlig fråga 2013/14:464 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-04
Anmäld
2014-03-04
Besvarad
2014-03-11
Svar anmält
2014-03-11
Besvarad
2014-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga

2013/14:464 Lågt utnyttjande av det särskilda tandvårdsbidraget

av Eva Olofsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det särskilda tandvårdsbidraget infördes för ett drygt år sedan och riktas mot personer med ökat behov av tandvård på grund av vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar.

När det infördes beräknades ca 285 000 personer vara berättigade till bidraget. I en artikel i Riksdag & Departement 5/2014 redovisas uppgifter från Försäkringskassan att det bara var 21 924 personer som fick det särskilda tandvårdsbidraget 2013 – mindre än 10 procent av dem som har möjlighet att söka det.

Orsaken till det dåliga utfallet har inte undersökts närmare, men tänkbara förklaringar är att informationen om det särskilda tandvårdsbidraget inte har nått dem som är berättigade till det eller att stödet är för lågt och att kostnaderna för den enskilde fortfarande är för höga.

Tandhälsan är en tydlig social och ekonomisk markör. Ett generöst tandvårdsstöd är därför nödvändigt. Det gäller särskilt de grupper som riskerar sämre tandhälsa på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och som därför har svårt att helt på egen hand förebygga problem med tänderna.

Jag vill därför fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler ska utnyttja det särskilda tandvårdsbidraget så att grupper med sjukdomar och funktionsnedsättningar som berättigar till bidraget ska få bättre tandhälsa?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:464 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 11 mars

Svar på fråga

2013/14:464 Lågt utnyttjande av det särskilda tandvårdsbidraget

Socialminister Göran Hägglund

Eva Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag som socialminister tänker vidta för att fler ska utnyttja det särskilda tandvårdsbidraget så att grupper med sjukdomar och funktionsnedsättningar som berättigar till bidraget ska få bättre tandhälsa?

Från och med den 1 januari 2013 kan patienter som har sjukdomar och funktionsnedsättningar som medför risk för försämrad tandhälsa få ett särskilt tandvårdsbidrag för betalning av ersättningsberättigande förebyggande tandvårdsåtgärder. Syftet med bidraget är att uppmuntra personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar som leder till ökade behov av förebyggande tandvård att i högre grad efterfråga och få sådan tandvård och därigenom kunna bibehålla en god tandhälsa.

Inför lanseringen av det särskilda tandvårdsbidraget genomförde Försäkringskassan en gedigen informationskampanj riktad mot tandvårdsgivare och de patientorganisationer som representerar patienter med de sjukdomar och funktionsnedsättningar som berättigar till det särskilda tandvårdsbidraget. Bland annat kan nämnas webbaserade utbildningar till vårdgivare på Försäkringskassans hemsida, information på odontologiska riksstämman 2012, deltagande i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets utbildningsdag för reseurspersoner inom tandvården, information och utbildning till tandhygienister, deltagande i dialogforum för brukarorganisationer och till berörda patientorganisationer genom såväl informationspaket som informationsträffar vid ett stort antal tillfällen vilka även har följts upp vid senare tillfälle, information på vårdguiden 1177, information till läkare, annonser i Läkartidningen och Tandläkartidningen, information på Försäkringskassans hemsida och information till Försäkringskassans personliga handläggare för vidarförmedling till berörda.

Det särskilda tandvårdsbidraget har nu funnits tillgängligt för dessa patientgrupper i ca 14 månader.  Eftersom vi kan räkna med att det tar längre tid än så för ett nytt stöd att slå igenom är det rimligt att anta att det kommer att utnyttjas mer framöver. Socialdepartementet har en kontinuerlig dialog med relevanta myndigheter för att följa utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.