Vittnesstödsverksamhet

Skriftlig fråga 2013/14:49 av Wallén, Anna (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-16
Anmäld
2013-10-16
Besvarad
2013-10-23
Svar anmält
2013-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga

2013/14:49 Vittnesstödsverksamhet

av Anna Wallén (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Landets brottsofferjourer arbetar med att stödja vittnen. Vittnesstöd är ideellt engagerade personer som har fått utbildning om hur rättegången går till samt om vilket stöd brottsoffer och vittnen behöver. Deras roll är att ge information och inge trygghet. Vittnesstödet kan svara på frågor som uppkommer i efterhand och följa upp upplevelsen av rättegången.

Att vänta i samma rum som den tilltalade och dennes advokat känns för de flesta obehagligt. Brottsoffer och vittnen har rätt till eget väntrum, och det är en sådan sak som vittnesstödet kan ge information om och hjälpa till att kräva. Vittnesstöd vet hur rättssalen ser ut och känner till de flesta åklagare och domare i den lokala tingsrätten.

Vittnesstödet kan berätta om rätten till ersättning för kostnader i samband med inställelsen i rättssalen och var man kan kvittera ut sådan ersättning.

I dag kan brottsofferjourerna söka stöd för samordning av vittnesstödsverksamhet. Bidraget är 125 000 kronor vid 1 500 eller fler avgjorda ärenden. I Växjö tingsrätt avgörs ca 1 350 ärenden per år. Detta innebär att vittnesstödsverksamheten i Växjö inte får några bidrag alls. Det känns helt orimligt att ha dessa stela principer. Det kan få till följd att man på flera håll i landet inte har möjlighet att stödja vittnen.

Jag har följande fråga:

Avser justitieminister Beatrice Ask att förändra hur bidrag för vittnesstödsverksamheten fördelas?

 

Svar på skriftlig fråga 2013/14:49 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 23 oktober

Svar på frågorna

2013/14:49 Vittnesstödsverksamhet

2013/14:50 Resursförstärkning till landets brottsofferjourer

Justitieminister Beatrice Ask

Anna Wallén har frågat mig om jag och regeringen gjort ställningstagandet att även brottsofferjourerna ska ingå i de organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor och att de kommer att få del av de ökade verksamhetsbidragen. Anna Wallén har även frågat mig om jag avser att förändra hur bidrag för vittnesstödsverksamheten fördelas. Frågorna är ställda mot bakgrund av att brottsofferjourerna inte omnämns i regeringens förslag i budgetproposition för 2014 att ökastatsbidraget till organisationer som arbetar med våld mot kvinnormed sammanlagt 23,3 miljoner kronor årligen samt att brottsofferjourernas bidrag för vittnesstödsverksamheten till viss del är beroende av hur många ärenden som avgörs vid den domstol som den lokala brottsofferjouren samarbetar med.

De ideella organisationernas insatser för brottsoffer utgör ett viktigt och värdefullt komplement till myndigheternas arbete. Det gäller inte minst det arbete som brottsofferjourerna utför. Regeringen möjliggör därför att de ska kunna söka stöd för sin verksamhet. Genom Brottsofferfonden säkerställs ekonomiskt stöd till olika former av brottsofferinriktad verksamhet och forskning.

Vidare ansvarar Socialstyrelsen för att fördela medel enligt förordningen (2011:1062) om statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området m.m., bl.a. för arbete med att motverka våld mot kvinnor. Från detta statsbidrag har t.ex.Brottsofferjourernas Riksförbund fått årliga bidrag.Syftet med statsbidraget är bl.a. att ge stöd till organisationernas förebyggande och socialt stödjande arbete, för människor som befinner sig i eller riskerar att befinna sig i en utsatt levnadssituation.

Genom att i årets budgetproposition föreslå en förstärkning av nyss nämnda statsbidrag avserregeringen att öka förutsättningarna för ideella organisationer som arbetar med att motverka våld mot kvinnor, t.ex. kvinnojourer och brottsofferjourer,att få stöd för sin verksamhet. Det är Socialstyrelsen som ansvarar för hur dessa medel fördelas.Regeringens samordnare mot våld i nära relationer, Carin Götblad, har vidare i uppdrag att överväga hur skyddet för och stödet till brottsoffren kan utvecklas och i detta sammanhang särskilt överväga hur berörda ideella organisationers verksamhet kan förstärkas.

Den vittnesstödsverksamhet som brottsofferjourerna bedriver når årligen ett stort antal brottsdrabbade och vittnen. Den fyller en viktig funktion genom att bidra till ökad trygghet och förståelse för rättsprocessen och därmed till ökad rättssäkerhet. Regeringen har i budgetpropositionen för 2014 aviserat att vi avser att utveckla verksamheten ytterligare genom att ge Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket i uppdrag att överväga alternativ för att säkerställa en långsiktigt hållbar vittnesstödsverksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.