Ökningen i fas 3

Skriftlig fråga 2013/14:492 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-13
Anmäld
2014-03-13
Besvarad
2014-03-19
Svar anmält
2014-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga

2013/14:492 Ökningen i fas 3

av Christina Oskarsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Sveriges Radio konstaterar att långtidsarbetslösheten fortsätter att öka och att detta visar sig på flera sätt i statistiken. 144 000 personer, eller 36 procent av de arbetslösa i februari, har gått utan jobb i ett år eller mer. Jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa växer. Fas 3 i garantin, sysselsättningsfasen, hade i december, januari och februari för första gången över 35 000 deltagare. Fas 3 beräknas nå en ny toppnotering i mars månad med 36 000 deltagare, och vändningen till färre långtidsarbetslösa väntas först någon gång efter sommaren – förutsatt att den ekonomiska uppgång i världsekonomin som det finns tecken på inte avstannar. Finansministern har inte en enda proposition under våren; inte ett enda initiativ tas mot massarbetslösheten. Dock kan ju något föreslås i vårpropositionen, om viljan finns.

Fråga:

Avser finansministern att se till att något initiativ i fråga om långtidsarbetslösheten och fas 3 tas i vårpropositionen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:492 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 19 mars

Svar på fråga

2013/14:492 Ökningen i fas 3

Finansminister Anders Borg

Christina Oskarsson har frågat mig om jag avser ta något initiativ i fråga om långtidsarbetslösheten och fas 3 i vårpropositionen.

Regeringens politik med stärkta drivkrafter till arbete har långsiktigt bidragit till att både arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningen har ökat. Emellertid har den utdragna lågkonjunkturen gjort att arbetskraftsdeltagandet ökat snabbare än sysselsättningen vilket resulterat i en ökning av såväl arbetslösheten som långtidsarbetslösheten. Personer med svag förankring på arbetsmarknaden har fått det svårt att få jobb när efterfrågan fallit och fler konkurrerar om jobben. Jämfört med andra länder är dock den svenska långtidsarbetslösheten låg och har ökat betydlig mindre än i de flesta andra länder i Europa sedan finanskrisen inleddes.

Långtidsarbetslösheten är ett särskilt allvarligt problem eftersom sannolikheten att få ett arbete minskar med tiden som arbetslös. Regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder för att öka möjligheterna för personer med långa arbetslöshetstider att få ett jobb. Bland annat har det blivit billigare att anställa långtidsarbetslösa. De subventionerade anställningarna är nu fler en någonsin tidigare. Därtill har aktivitetsnivån och kvaliteten inom jobb- och utvecklingsgarantin stärkts. Inom ramen för sysselsättningsfasen har möjlighet till att delta i arbetsmarknadsutbildning införts, och lönesubventionerna till gruppen har förstärkts ytterligare.

Att motverka och bekämpa långtidsarbetslösheten kommer att vara en fortsatt viktig uppgift för regeringen. Regeringen återkommer på sedvanligt sätt med sina prioriteringar i kommande propositioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.