Utbildningsförbud för arbetslösa

Skriftlig fråga 2013/14:513 av Omanovic, Jasenko (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-21
Anmäld
2014-03-25
Besvarad
2014-03-26
Svar anmält
2014-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga

2013/14:513 Utbildningsförbud för arbetslösa

av Jasenko Omanovic (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsförmedlingen har sedan 2007 lämnat in 18 miljarder kronor av sitt anslag tillbaka till staten. Det är pengar som skulle kunna ha hjälpt och stärkt de arbetslösas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, bland annat genom olika utbildningsinsatser.

Den hårda regleringen av anslagen gör att den individuella anpassningen utifrån individens behov och företagens efterfrågan inte kan matchas av arbetsförmedlare. I stället skickas miljarder tillbaka till Finansdepartementet.

Möjligheter öppnas först efter en längre tid av utbildningsförbud. Detta är upprörande, med tanke på att vi har hög arbetslöshet i landet samtidigt som arbetsgivare inte får tag på kompetent arbetskraft. Många arbetssökande får vänta länge innan de hamnar i grupper som är berättigade till utbildningsinsatser. I mitt hemlän, Västernorrland, får arbetssökande vänta i 14 månader på att få utbildning. 

Fråga:

Avser arbetsmarknadsministern att häva utbildningsförbudet för de arbetslösa så att det inte ytterligare försvårar deras möjligheter att få ett arbete?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:513 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 26 mars

Svar på fråga

2013/14:513 Utbildningsförbud för arbetslösa

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Jasenko Omanovic har frågat mig om jag avser att häva utbildningsförbudet för de arbetslösa så att det inte ytterligare försvårar deras möjligheter att få ett arbete.

Det finns inget utbildningsförbud. Utbildning sker primärt inom det reguljära utbildningssystemet inom vilket regeringen under mandatperioderna har gjort stora satsningar. Inom ramen för arbetsmarknadspolitiken kan arbetslösa anvisas till olika arbetsmarknadspolitiska insatser, bland annat arbetsmarknadsutbildning.

Regeringens prioritering är att de arbetsmarknadspolitiska insatserna ska riktas till dem med störst behov, d.v.s. de långtidsarbetslösa. Samtidigt bör åtgärder vidtas tidigt i arbetslöshetsperioden för att motverka att fler blir långtidsarbetslösa. Det bör främst ske genom förmedlingsinsatser och förbättrad uppföljning av korttidsarbetslösas jobbsökande, men även i form av programplatser till dem som löper störst risk för långtidsarbetslöshet.

Det är Arbetsförmedlingen som är ansvarig myndighet och beslutar om deltagande i arbetsmarknadspolitiska insatser t.ex. arbetsmarknadsutbildning och studiemotiverande kurser inom folkhögskolan. Arbetsförmedlingens beslut baseras på en arbetsmarknadspolitisk bedömning där individens behov och möjligheter till ny anställning utgör grunden för beslut om eventuella insatser.

Möjligheten till utbildning finns med andra ord tidigt i arbetslöshet. Hur resurserna används inom Arbetsförmedlingen är i första hand en fråga för dess ledning men jag är övertygad om att stora ansträngningar görs för att de anvisade resurserna utnyttjas på bästa möjliga sätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.