PrevenTell

Skriftlig fråga 2013/14:529 av Lundh Sammeli, Fredrik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-26
Anmäld
2014-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-04-04
Svar anmält
2014-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2013/14:529 PrevenTell

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Sedan två år tillbaka finns en nationell hjälptelefon, PrevenTell, för personer som exempelvis lockas av att ha sex med barn. Verksamheten är unik på många sätt, och en utvärdering efter två år visar att ett hundratal personer som dras sexuellt till barn har tagit kontakt med den nationella hjälptelefonen.

För många personer som dras sexuellt till barn är det mycket svårt att våga söka hjälp i den öppna sjukvården. Här har PrevenTell gjort skillnad och visat att det går att nå potentiella pedofiler och genom detta kunna ge stöd och behandling. Det är en nationell satsning som med stor sannolikhet bidragit till minskat lidande.

Den nationella hjälptelefonen har finansiering fram till årsskiftet och hotas sedan av nedläggning. I stället för nedläggning tycker jag det är viktigt att ta nästa steg: att göra hjälptelefonen än mer känd och samtidigt nationellt sprida kunskapen och erfarenheterna man under dessa år byggt upp.

Fråga:

Vilka initiativ är socialministern beredd att ta med anledning av nedläggningshotet mot PrevenTell?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:529 besvarad av Statsrådet Maria Arnholm

den 4 april

Svar på fråga

2013/14:529 PrevenTell

Statsrådet Maria Arnholm

Fredrik Lundh Sammeli har frågat socialminister Göran Hägglund vilka initiativ han är beredd att ta med anledning av nedläggningshotet av PrevenTell.

Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Jag delar uppfattningen att den verksamhet som bedrivs vid Centrum för Andrologi och Sexualmedicin (CASM) på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge fyller en viktig funktion.

Regeringen beviljade Karolinska universitetssjukhuset 10 miljoner kronor för ett tillfälligt projekt under 2011–2014. Projektet genomförs av CASM i syfte att utveckla och kvalitetssäkra den del av verksamheten som tar emot personer som utövar eller riskerar att utöva sexuellt våld. Projektet omfattar bl.a. utveckling av den befintliga telefon- och internetverksamheten i syfte att nå en större och bredare målgrupp, dvs. personer, främst män, som utövar eller riskerar att utöva sexuellt våld mot vuxna, främst kvinnor. I projektet ingår också att kartlägga lokala verksamheter i syfte att kunna hänvisa hjälpsökande och anhöriga i hela landet samt lägga grund för ett nationellt nätverk av vårdgivare och andra aktörer inom området. Vidare ska de behandlingsmetoder och arbetssätt som används i arbetet med personer som utövar eller riskerar att utöva sexuellt våld utvecklas och evidensbaseras. Dessutom ska effekterna av den s.k. stopptelefonen PrevenTell utvärderas. PrevenTell är en del i det arbete som bedrivs vid b.la. CASM för att kunna nå förövare av sexuellt våld. Regeringens ambition med särskilda satsningar inom jämställdhetsområdet är att nya metoder och förhållningssätt ska införlivas i ordinarie verksamhet.

Karolinska universitetssjukhuset ska lämna en slutredovisning av ovan nämnda projekt till Regeringskansliet i december 2014. Redovisningen ska innehålla en redogörelse för projektets genomförande och resultat samt av hur medlen har använts. Vidare har regeringen i februari i år tillsatt en utredning med uppgift att ta fram en nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra (dir. 2014:25). Utredaren ska inom ramen för uppdraget utvärdera de insatser som gjorts under mandatperioden och bedöma om de åtgärder som genomförts har införlivats i berörda myndigheters ordinarie verksamhet. Uppdraget omfattar CASM:s arbete med stopptelefonen PrevenTell. Mot bakgrund av detta ser jag för närvarande ingen anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Flera myndigheter bidrar också till att öka kompetensen inom området, framför allt Kriminalvården, Socialstyrelsen och länsstyrelserna. Regeringen stödjer även verksamhet och forskning vid Nationellt centrum för kvinnofrid och RFSU som också gör viktiga insatser för att förebygga sexuellt våld. I rapporten Medicinska och psykologiska metoder för att förebygga sexuella övergrepp mot barn (Statens beredning för medicinsk utvärdering 2011) framhålls att riskfaktorerna för personer som begår sexuella övergrepp mot barn delvis skiljer sig från de riskfaktorer som gäller dem som begår sexualbrott mot vuxna. Det är därför angeläget att beakta de särskilda förutsättningar som gäller för respektive målgrupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.