Till innehåll på sidan

Behörighetsregler för lärare vid grundsärskola och gymnasiesärskola

Skriftlig fråga 2013/14:562 av Cecilia Dalman Eek (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Överlämnad
2014-04-09
Inlämnad
2014-04-09
Anmäld
2014-04-10
Sista svarsdatum
2014-04-16
Besvarad
2014-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Vid landets grundsärskolor och gymnasiesärskolor behövs olika lärarkompetenser. Därför har skolorna anställt lärare och annan personal med olika utbildning. Grundskollärare, arbetsterapeuter samt ämneslärare i estetiska ämnen är exempel. Skälet är att man vill skapa ett kollegium som kan ge till exempel utvecklingsstörda elever den undervisning och det stöd de behöver.

För att bli legitimerad lärare vid särskola och gymnasiesärskola ska en lärare i dag vara utbildad förskollärare med specialpedagogisk kompetens. Om detta genomförs av huvudmännen kommer det att dränera skolorna på den kompetens som eleverna behöver.

Avser ministern att ändra reglerna så att behörigheten vid grundsärskolor och gymnasiesärskolor stöder den bredd i kompetens som behövs för att klara skolornas speciella utmaningar?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:562 besvarad av Cecilia Dalman Eek (S)

Dnr U2014/2833/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:562 av Cecilia Dalman Eek (S) Behörighetsregler för lärare vid grundsärskola och gymnasiesärskola

Cecilia Dalman Eek har frågat mig om jag avser att ändra reglerna så att behörigheten vid grundsärskolor och gymnasiesärskolor stöder den bredd i kompetens som behövs för att klara skolornas speciella utmaningar.

Jag vill inledningsvis förtydliga att för att vara behörig att undervisa i grundsärskolan eller gymnasiesärskolan krävs i regel en speciallärarexamen med specialisering mot utvecklingsstörning och en grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3 eller mot arbete i grundskolans årskurs 4–6. I träningsskolan eller på gymnasiesärskolans individuella program är även den behörig som har avlagt en sådan speciallärarexamen och en förskollärarexamen.

Elever i grundsärskolan och gymnasiesärskolan har samma rätt som andra elever till en utbildning där de ges förutsättningar att lära och nå de kunskapskrav som minst ska uppnås inom skolformen. Därför är det viktigt att legitimerade och behöriga lärare eller i vissa fall legitimerade och behöriga förskollärare är de som bedriver och ansvarar för undervisningen.

För närvarande genomförs inom ramen för Lärarlyftet II en särskild fortbildningssatsning i syfte att skapa möjligheter för lärare som är anställda i grundsärskolan, gymnasiesärskolan eller särskild utbildning för vuxna att genom utbildning få en speciallärarexamen med specialisering mot utvecklingsstörning. Det gäller lärare i dessa skolformer med antingen en förskollärar- eller lärarexamen. Vidare har övergångsperioden innan det ställs krav på legitimation och behörighet i fråga om lärare och förskollärare som anställdes före den 1 juli 2011 i bl.a. grundsärskolan och gymnasiesärskolan förlängts till och med den 30 juni 2018.

Det finns dock en grupp som arbetar som lärare främst i träningsskolan och motsvarande, men som före sin speciallärarexamen har en annan bakgrund än lärar- eller förskollärarexamen eller motsvarande äldre slutförd utbildning. Det kan t.ex. vara fråga om arbetsterapeuter eller fritidspedagoger. Dessa hade tidigare tillträde till en äldre speciallärarutbildning som syftade till att utbilda lärare för träningsskolan och den kompetens och erfarenhet som dessa personer har bör tas till vara. I en övergångsbestämmelse i den s.k. behörighetsförordningen finns ett undantag för ovan nämnda grupp av speciallärare och specialpedagoger som den 1 december 2013 var anställda som lärare i grundsärskolan, specialskolan, gymnasiesärskolan eller särskild utbildning för vuxna. Dessa lärare får undervisa i träningsskolan och på motsvarande nivåer i specialskolan, gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna trots att de inte uppfyller kraven på legitimation och behörighet.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag att nuvarande regler om legitimation och behörighet för lärare i grundsärskolan och gymnasiesärskolan stödjer den bredd i kompetens som behövs.

Stockholm den 22 april 2014

Jan Björklund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.