Till innehåll på sidan

Ratificering av Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod

Skriftlig fråga 2013/14:617 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-05-15
Överlämnad
2014-05-16
Anmäld
2014-05-19
Sista svarsdatum
2014-05-21
Besvarad
2014-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Vid klimattoppmötet i Doha, december 2012, enades parterna om en förlängning av det så kallade Kyotoprotokollet med en andra åtagandeperiod. Efter det ska respektive land ratificera ändringarna i Kyotoprotokollet. I faktapromemorian 2013/14 FPM31 skriver regeringen: Regeringen anser att en skyndsam ratificering av Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod är av stor vikt för att skapa förtroende hos utvecklingsländerna och visa att EU och dess medlemsstater står bakom sina utfästelser under FN:s klimatkonvention.

Jag instämmer fullt ut.

Men trots att det nu gått ett och ett halvt år sedan toppmötet i Doha har Sverige ännu inte ratificerat Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod. Av de fåtalet länder som hittills ratificerat är merparten från utvecklingsländerna. Ibland framförs att Sverige inte kan ratificera Kyoto II eller andra konventioner innan EU gjort detsamma, men jag kan inte se att det finns någon legal grund för ett sådant påstående. Ett enskilt EU-land ska inte behöva vänta på EU.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

När avser miljöministern att lägga fram ett förslag till riksdagen för ratificering av Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:617 besvarad av Jens Holm (V)

Dnr M2014/1286/Kl

Miljödepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:617 av Jens Holm (V) Ratificering av Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod

Jens Holm har frågat mig när jag avser lägga fram ett förslag till riks-dagen för ratificering av Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod.

Precis som Jens Holm anför är en skyndsam ratificering viktig för för-troendet i förhandlingarna. Det är dock så att vissa gemensamma beslut inom EU behövs innan EU såväl som enskilda medlemsstater kan ratificera den s.k. Dohaändringen. Det krävs bland annat en överenskommelse om hur utsläppsutrymmet ska fördelas mellan EU, medlemsstaterna och Island. Regeringen har arbetat aktivt för att snabbt få ett rådsbeslut som gör att EU och dess medlemsstater kan ratificera Doha-ändringen.

Varje medlemsstat, liksom EU, måste ratificera Dohaändringen eftersom den rör såväl EU:s som medlemsstaternas kompetens. I samband med antagandet av Dohaändringen vid parterna till Kyotoprotokollets 8:e möte (CMP8) gjorde EU, dess medlemsstater och Island dessutom en deklaration om att de ska lämna in sina ratifikationsinstrument sam-tidigt.

Enligt Kyotoprotokollet kan parterna ingå ett avtal om att fullgöra sina åtaganden gemensamt. Ett sådant avtal ska lämnas till klimatsekretariatet i samband med att ratifikationsinstrumentet överlämnas och ska innehålla respektive avtalsparts utsläppsnivåer. EU, dess medlemsstater och Island avser att fullgöra sina utsläppsmål under den andra åtagandeperioden gemensamt.

Fördelningen av utsläppsnivåerna mellan EU, dess medlemsstater och Island ska fastställas i det rådsbeslut om ingående av Dohaändringen och gemensamt fullgörande inom ramen för detta som för närvarande för-handlas inom EU. Regeringen utgår från att riksdagen vill veta hur dessa utsläppsnivåer, inklusive Sveriges, kommer att fördelas, innan riksdagen godkänner Dohaändringen. Eftersom frågan fortfarande förhandlas inom EU har regeringen valt att ännu inte lägga fram en proposition om godkännande av Dohaändringen för riksdagen. EU, dess medlemsstater eller Island kan inte heller lämna in sina ratifikationsinstrument förrän fördelningen beslutats eftersom avtalet om gemensamt fullgörande ska ges in samtidigt som ratifikationsinstrumenten.

Det finns en viss möjlighet att beslutet om ingående av Dohaändringen och gemensamt fullgörande inom ramen för detta antas vid miljörådet i juni. Förutsatt att så sker avser jag att skyndsamt ta fram en proposition om godkännande av Dohaändringen för svensk del, med målsättningen att presentera propositionen för riksdagen så snart som möjligt så att riksdagen ska kunna få möjlighet att godkänna Dohaändringen före COP 20 i Lima i december 2014.

Stockholm den 27 maj 2014

Lena Ek

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.