Till innehåll på sidan

Utvisning till Afghanistan av barn utan föräldrar

Skriftlig fråga 2013/14:688 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Besvarad
1899-01-01
Inlämnad
2014-06-16
Överlämnad
2014-06-16
Anmäld
2014-06-17
Sista svarsdatum
2014-06-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tobias Billström (M)

 

European Return Platform for Unaccompanied Minors, Erpum, är ett projekt som syftar till att möjliggöra utvisning till Afghanistan av barn utan föräldrar. I Erpum deltar Sverige, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

Den danska tidningen Politiken uppger i en artikel den 10 juni i år att Erpum ska läggas ned vid halvårsskiftet, då Sverige och de andra staterna bakom projektet trots flera års ansträngningar inte har lyckats komma överens med myndigheterna i Afghanistan om projektets tekniska utformning.

Det är dock inte säkert att Migrationsverket därmed kommer att lägga ned försöken att teckna avtal med myndigheterna i Afghanistan. Att förhandlingarna nu strandat behöver inte betyda att Sverige släpper ambitionen att hitta former för att kunna avvisa barn utan föräldrar till Afghanistan. En möjlighet som nämns i artikeln i Politiken är att enskilda länder inleder bilaterala eller multilaterala förhandlingar med den nya regeringen i Afghanistan när den är på plats i höst.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tobias Billström:

Avser statsrådet att ge Migrationsverket i uppdrag att fortsätta sina ansträngningar att hitta former för att kunna utvisa ensamkommande barn till Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:688 besvarad av Christina Höj Larsen (V)

Dnr Ju2014/4068

Justitiedepartementet

Migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:688 av Christina Höj Larsen (V) Utvisningar till Afghanistan av barn utan föräldrar

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser att ge Migrationsverket i uppdrag att fortsätta sina ansträngningar att hitta former för att kunna utvisa ensamkommande barn till Afghanistan.

Inledningsvis vill jag framhålla att Sverige tar ett stort ansvar när det gäller att ge skydd åt ensamkommande asylsökande barn. De flesta ensamkommande barn som söker asyl i Sverige beviljas uppehållstillstånd.

I de fall det inte finns några skyddsskäl eller andra skäl att bevilja uppehållstillstånd i Sverige är utgångspunkten att ett återvändande till hemlandet ska ske.

En lagstadgad förutsättning för att ett ensamkommande barn ska kunna återvända är att det finns ett ordnat mottagande för barnet i hemlandet. Det är Migrationsverkets uppgift att se till att det finns ett lämpligt mottagande och att hänsyn tas till vad som är bäst för barnet. Regeringen har i flera av myndighetens tidigare regleringsbrev bett Migrationsverket att redovisa åtgärder som vidtagits i detta avseende. Det handlar i första hand om att eftersöka barnets familj i hemlandet och återförena barnet med den.

Som ett led i detta arbete initierade Migrationsverket projektet European Return Platform for Unaccompanied minors (ERPUM) i februari 2011. Projektet avslutas i enlighet med projektplanen den 30 juni 2014. Förutom Sverige deltar även Nederländerna, Norge och Storbritannien. Projektet har inriktats på att etablera kontakter med myndigheter, internationella organisationer och frivilligorganisationer i Afghanistan, Irak och Marocko för att möjliggöra familjeåterförening och skapa förutsättningar för ett lämpligt mottagande av återvändande ensamkommande barn.

Migrationsverket kommer även fortsättningsvis att arbeta med att ordna mottagandet för ensamkommande barn som ska återvända till sitt hemland. Jag ser mot denna bakgrund ingen anledning att i nuläget ge Migrationsverket något särskilt uppdrag.

Stockholm den 25 juni 2014

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.