Terrorresor

Skriftlig fråga 2013/14:706 av Richard Jomshof (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-25
Överlämnad
2014-06-25
Anmäld
2014-06-26
Besvarad
2014-07-02
Sista svarsdatum
2014-07-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Det cirkulerar i dag en rekryteringsfilm för islamister i Syrien. I filmen framför en stor grupp maskerade män med automatvapen och al-Qaida-flagga ett budskap med muslimska kampsånger i bakgrunden. Det speciella med den här filmen är att den är inspelad av en grupp kallad Svenska Islamkrigare, och att den framförs på svenska. I filmen kan vi bland annat höra en muslimsk man förklara att filmen riktar sig till muslimer i Sverige, samtidigt som han uppmanar dem att resa till Syrien och slå följe med hans islamistgrupp. Jihad är obligatoriskt för alla som tror på Allah, obligatoriskt i Sverige och i hela världen, säger han bland annat.

I Säpos årsrapport om terroristhotet mot Sverige konstateras att islamisterna utgör ett potentiellt attentatshot mot Sverige. Man pekar på kontakter mellan radikala muslimer i Sverige och utländska terroristnätverk. Det stora problemet och den stora risken inträffar när dessa jihadister återvänder, eftersom det primärt är i denna grupp presumtiva terrorister rekryteras.

För Sverigedemokraterna är det mycket enkelt: Utländska medborgare med kopplingar till islamistiska terroristnätverk, eller andra terroristnätverk för den delen, ska utvisas med omedelbar verkan, med ett livstidsförbud att återvända. Vidare vill vi se ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap, och som väljer att åka utomlands för att delta i islamistiska nätverks eller andra terroristnätverks verksamhet.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag om justitieministern delar Sverigedemokraternas uppfattning att den som trots avrådan och varning väljer att lämna Sverige för att strida för exempelvis al-Qaida i Syrien, också har mist sin rätt att återvända till Sverige, samt om justitieministern är villig att utreda ett lagförslag i likhet med vad jag här framför, och som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbla medborgarskap som väljer att åka utomlands för att delta i islamistiska nätverks eller andra terroristnätverks verksamhet.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:706 besvarad av Richard Jomshof (SD)

Dnr Ju2014/4262/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:706 av Richard Jomshof (SD) Terrorresor

Richard Jomshof har frågat mig om jag delar Sverigedemokraternas uppfattning att den som trots avrådan och varning väljer att lämna Sverige för att strida för exempelvis al-Qaida i Syrien, också har mist sin rätt att återvända till Sverige samt om jag är villig att utreda ett lagförslag som gör det möjligt att upphäva medborgarskapet för svenska medborgare med dubbelt medborgarskap som väljer att åka utomlands för att delta i islamistiska nätverks eller terroristnätverks verksamhet.

Regeringen ser allvarligt på att personer från Sverige reser till konflikthärdar utomlands för att delta i olagliga våldshandlingar eller träning med koppling till terrorism. För att stärka det förebyggande arbetet fattade regeringen den 26 juni beslut om att utse en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

I lagen (1991:572) om särskild utlänningskontroll finns regler som innebär att en utlänning kan utvisas om det är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller om det med hänsyn till vad som är känt om personens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. Lagen kan även tillämpas vid befarad brottslig gärning i en främmande stat.

Regeringen lämnar årligen en skrivelse till riksdagen om tillämpningen av lagen. I samband med riksdagens behandling av skrivelsen har justitieutskottet uttalat att reglerna är väl avvägda och vid flera tillfällen avstyrkt motioner med yrkanden om ändringar i lagen, se senast bet. 2013/14:JuU12. Riksdagen har följt utskottets förslag. Jag har inte för avsikt att ta initiativ till några ändringar i lagstiftningen.

Svenska medborgares rätt till sitt medborgarskap är skyddad i grundlag. Vid den senaste reformen av regeringsformen 2011 stärktes detta skydd med brett stöd bland riksdagspartierna. Jag har inte för avsikt att ta initiativ till att begränsa skyddet.

Stockholm den 1 juli 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.