Granhults ungdomshem

Skriftlig fråga 2013/14:72 av Axelsson, Lennart (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-23
Anmäld
2013-10-23
Besvarad
2013-10-30
Svar anmält
2013-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga

2013/14:72 Granhults ungdomshem

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

När ungdomar hamnar snett i tillvaron har samhället ett stort ansvar för att ur en solidarisk och medmänsklig synvinkel göra allt som går för att hjälpa dem tillbaka på rätt spår. Framför allt för ungdomarnas egen skull men också för att det är bra för hela samhället. Det är i det ljuset man måste se på frågan om Statens institutionsstyrelses (Sis) planerade nedläggning av ungdomshemmet Granhult i Lindesbergs kommun. Granhult tar emot pojkar i åldern 16–20 år med missbruks- och kriminalitetsproblematik och har sex låsta och sex öppna platser. Det är inget konstigt i att verksamheter ifrågasätts om det finns en problematik av något slag, men så är inte fallet när det gäller Granhult. Tvärtom ligger man i topp i nästan alla mätbara resultat när det görs jämförelser med andra institutioner.

En avveckling skulle inte bara innebära att 28 fast anställda och ca 12 vikarier blir av med sina arbeten. En grov uppskattning av vad en avveckling skulle kosta, enbart i ekonomiska termer, hamnar enligt uppgift någonstans mellan 40 och 50 miljoner!

Detta på en institution som går med vinst och som kanske är en av landets bästa på att ge ungdomar en ny chans och framtidstro.

Ledningen för Sis har ännu inte presenterat något hållbart motiv för en nedläggning.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson som ansvarig för denna vård är om hon känner till nedläggningsplanerna och hur bakgrunden till förslaget ser ut.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:72 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 30 oktober

Svar på fråga

2013/14:72 Granhults ungdomshem

Statsrådet Maria Larsson

Lennart Axelsson har frågat mig om jag känner till nedläggningsplanerna av Granhults ungdomshem och hur bakgrunden till förslaget ser ut.

Jag har kontinuerlig dialog med Statens institutionsstyrelse (SiS) och håller mig uppdaterad kring myndighetens verksamhet. Som minister kan jag dock inte lägga mig i myndighetens enskilda bedömningar och beslut.

Socialtjänstens efterfrågan av vård vid SiS institutioner varierar ofta över tid, både vad gäller vård av unga samt vård av vuxna missbrukare. T.ex. kan vi nu se att antalet unga som döms till sluten ungdomsvård minskar. En varierande beläggning på institutionerna är alltså något som SiS kontinuerligt måste förhålla sig och anpassa sin organisation till.

SiS måste göra en samlad bedömning på nationell nivå och ta hänsyn till respektive institutions möjlighet att på längre sikt kunna upprätthålla nödvändig kompetens för sina uppdrag. Det kan handla om allt från storlek och utformning av institutionen till möjligheten att upprätthålla metodmässig kvalitet och flexibilitet att hantera förändringar i vårduppdrag och vårddygnsproduktion. Vidare måste till exempel geografiskt läge och differentierings- och närhetsprinciperna vägas in.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.