En minskad risk för skogsbränder

Skriftlig fråga 2013/14:755 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-15
Överlämnad
2014-08-15
Besvarad
2014-09-01
Sista svarsdatum
2014-09-01
Anmäld
2014-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

 

Skogsbranden i Västmanland är den största i modern tid i Sverige. Enorma belopp har gått förlorade och uppskattningsvis 14 000 hektar, mestadels skog, har eldhärjats. Regeringen vill nu utreda räddningsinsatsen av skogsbranden. Det kan vara bra att utreda insatsen i sig, men inom området naturkatastrofer och extrema väderhändelser är det tämligen välutrett. Att vi kan vänta oss fler skogsbränder och över lag mer av extremt väder har konstaterats av ett flertal tunga utredningar, både i Sverige och internationellt. Därför behöver vi rusta Sverige mot framtida katastrofer, exempelvis med kraftigt ökade resurser till klimatanpassning. Men det är också brådskande att få till stånd ett hållbarare skogsbruk samt göra vad vi kan så att framtida skogsarbeten minimerar risken för skogsbränder. I dag måste en avverkning anmälas till Skogsstyrelsen senast sex veckor i förväg. Här vore det lämpligt, i händelse av brandrisk i skogen, om Skogsstyrelsen, eller annan relevant myndighet, hade möjlighet att ställa krav på avverkaren att ha brandvakter på plats i anslutning till skogsarbetet. På samma sätt borde den ansvariga myndigheten ha möjlighet att ställa krav på personal med brandskyddsutbildning. Samma sak borde gälla vid markberedning. I dag behöver skogsbolaget inte invänta något klartecken för att påbörja markberedning. I sommartid och när det föreligger brandrisk (en bedömning som ansvarig myndighet får göra exempelvis efter konsultation av SMHI) ska ansvarig myndighet ha möjlighet att ställa krav på brandvakt och brandskyddsutbildad personal. För att uppnå detta behövs sannolikt ändringar göras i skogsvårdslagen, kanske också skogsvårdsförordningen. I dagsläget pågår utredning om orsakerna till skogsbranden i Västmanland. Dessa slutsatser vill jag inte förekomma, men att skogsarbete kan leda till bränder är allmänt känt. Många skogsbolag gör ett viktigt säkerhetsarbete, exempelvis utbildad personal och brandvakter. Vänsterpartiet vill att detta ska bli norm för all skoglig verksamhet i lägen med brandrisk. Därför är det viktigt att regeringen agerar.

Med anledning av ovan vill jag fråga landsbygdminister Eskil Erlandsson: Är ministern beredd att göra ändringar i relevanta lagar och föreskrifter för att våra myndigheter ska kunna ställa krav på brandvakter, brandskyddsutbildad personal och andra relevanta säkerhetsåtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:755 besvarad av Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister

Dnr L2014/2112/pol

Landsbygdsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:755 av Jens Holm (V) En minskad risk för skogsbränder

Jens Holm har frågat mig om jag är beredd att göra ändringar i relevanta lagar och föreskrifter för att våra myndigheter ska kunna ställa krav på brandvakter, brandskyddsutbildad personal och andra relevanta säkerhetsåtgärder.

Till en början vill jag uttrycka min medkänsla med de drabbade av branden i Västmanland och mina tankar går till skadade och de som mist en familjemedlem. I Sverige sker varje år ett stort antal bränder som dels kan medföra stora ekonomiska förluster för mark- och fastighetsägare, dels innebär påfrestningar på den kringliggande miljön. Dessa bränder fordrar dessutom stora samhälleliga resurser för bekämpning och begränsning.

I år har Sverige drabbats av den största skogsbranden i modern tid och detta sätter fokus på bland annat skog och skogsskötsel. Vår skogsvårdslag har likställda produktions- och miljömål och markägaren brukar sin skog med frihet under ansvar. Jag vill framhålla att det på alla sätt ligger i markägares och entreprenörers ansvar och intresse att undvika att en brand uppstår. De strävar efter att utföra åtgärder i skogsbruket på ett säkert sätt och hålla sig informerade om när det t.ex. finns extra fara för bränder i skog och mark genom att löpande ta del av samhällsinformation och ha myndighetskontakter. De som dagligen arbetar i skogen kan oftast på ett bra sätt avgöra om fara för t.ex. brand föreligger och kan då eventuellt avvakta att utföra en viss åtgärd. Sedan 2009 finns Allmänna Bestämmelser för Skogsentreprenad som representanter för både entreprenörer och beställare i skogsbruket har förhandlat fram tillsammans och många har anslutit sig till detta avtal. I dessa ingår bl.a. brandskyddsåtgärder. Även försäkringssektorn har starka incitament att verka för en god brandsäkerhet vilket sker inte minst via villkoren för brandförsäkring. Många typer av verksamheter i samhället innebär en risk att orsaka brand och jag skulle vilja säga att det är nästan helt omöjligt att detaljreglera alla verksamheter som skulle kunna orsaka t.ex. en skogsbrand.

Ansvaret för bekämpningen av bränder ligger primärt hos räddningstjänsten i kommunen och vid större händelser kan länsstyrelsen ta över räddningstjänsten för att kunna samordna olika insatser och stöd, vilket Länsstyrelsen i Västmanlands län även gjorde vid skogsbranden i Västmanland. Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ger idag utsedd räddningsledare stora möjligheter att vidta ett antal nödvändiga åtgärder och beslut vid en insats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har till uppgift att verka för samordning och stödja berörda lokala, regionala och nationella aktörer före, under och efter en kris. Under skogsbranden var MSB:s huvudsakliga fokus att stödja och underlätta för räddningstjänstens insats samt samordna berörda myndigheter, vilket även inkluderade informationssamordning. MSB har även bistått med förstärkningsresurser i form av skogsbrandscontainrar med särskild materiel för skogbrandsläckning. Skogsstyrelsen bistår med bl.a. informationsinsatser till media, skogsägare och skogsbruket. En nära samverkan sker med skogsbruket och andra berörda myndigheter, bland annat inom ramen för sektorsråd och centrala skogsskyddskommittén. I det efterföljande arbetet har Skogsstyrelsen ansvar för att arbeta med rådgivning, information, tillsyn och inventering om föryngringsåtgärder och naturhänsyn. I Västmanland har nu Skogsstyrelsen inrättat ett lokalkontor för att möta de drabbade skogsägarna på plats.

Regeringen har också tillsatt en utredning om vilka lärdomar som kan dras utifrån hanteringen av skogsbranden i Västmanlands län, i syfte att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera allvarliga olyckor och kriser. Utredaren ska även identifiera möjliga förbättringsåtgärder. Krisberedskapen inom jord- och skogsbruket kommer att belysas i utredningen. Jag delar Jens Holms synpunkt att vi inte ska föregå slutsatser från detta och andra pågående arbeten.

Stockholm den 1 september 2014

Eskil Erlandsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.